Afbeelding
Foto: Persbureau SK-Media

Land van Cuijk herdenkt oorlogsslachtoffers

Algemeen 1.375 keer gelezen

REGIO | Land van Cuijk herdenkt. In tal van plaatsen in de gemeente kwamen zaterdagavond mensen bijeen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Onder een in de stemming passende, tranende hemel werden twee minuten stilte gehouden en kransen gelegd. 

Bij het Joods Monument in Cuijk mocht burgemeester Marieke Moorman een gedenksteen plaatsen. Vervolgens ging ze naar het Cuijkse Stationsplein, waar ze bij de Barmhartige Samaritaan een krans legde, een toespraak gaf maar ook twee minuten stilte hield om te herdenken.
Ook de Regenboograad mocht dit jaar een krans leggen bij het monument, dit jaar voor het eerst in aanwezigheid van de voorzitter. De Regenboograad komt op voor mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap binnen het Land van Cuijk, nu en in het verleden. In de tijd van de Duitse bezetting werden ook heel veel mensen binnen deze gemeenschap opgepakt en vermoord of naar de strafkampen gestuurd.

In Boxmeer werd gekozen om de herdenkingsceremonie te verplaatsen naar de grote zaal in Riche, dit vanwege het slechte weer. Wethouder Bouke van Vugt mocht samen met Marion Beek de kransen leggen. 

Ook de jaarlijkse Dodenherdenking in Overloon werd noodgedwongen verplaatst naar binnen, weg van het traditionele programma rondom het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein. De slechte weersomstandigheden maakten het onmogelijk om de ceremonie buiten te houden, dus werd de hele herdenking, inclusief de twee minuten stilte, gehouden in de St.-Theobalduskerk. Wethouder Maarten Jilisen was aanwezig om namens de gemeente een krans te leggen.

Het jaarthema 2024 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is “Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid”. Hiermee vraagt het comité – in het jaar dat de lustrumviering van 80 Jaar Vrijheid in september van start gaat – aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van de ander. Onder andere de oorlog in Oekraïne en de onrust in het Midden Oosten tonen hoe kwetsbaar vrijheid is. Het is daarom belangrijk stil te staan bij dit thema.

Burgemeester Moorman legt een gedenksteen bij het Joods Monument in Cuijk.
Afbeelding
De kransen werd in Boxmeer niet bij het monument maar in de zaal van Riche geplaatst.
Na afloop begaven wethouder Jilisen en Han Welbers van Stichting
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant