Afbeelding
Foto: Ton Populier/Willem Elling

lezing: de terugkomst van de wolf maakt vrienden en vijanden

woensdag 8 februari 2023 20:00 tot 22:00

De terugkeer van de Wolf

Lezing door Ton Popelier in MFC Het Kruispunt te Beugen

Op woensdag 8 februari 2023 organiseren de IVN-afdelingen Boxmeer en Cuijk een lezing met als thema “De terugkeer van de wolf”. De lezing wordt gegeven door Ton Popelier. De terugkeer van dit legendarische roofdier roept zeer tegenstrijdige reacties op. Natuurliefhebbers zijn euforisch; schapenhouders vrezen voor het einde van hun broodwinning/hobby. De wolf ontketent verhitte discussies vol emoties. Veel gehoorde argumenten luiden: “Ze horen hier niet thuis”, en “Geen schaap is meer veilig”, of “Het is het wachten op het eerste gedode kind”. Maar ook: “Jagers hoeven straks geen reeën meer te schieten” of “Schapenhouders schreeuwen moord en brand, maar doen niets” 

Sinds vijf jaar wonen er wolven op de Veluwe en inmiddels hebben ze voor nakomelingen gezorgd. Zij werden voorgegaan door wolven in de Belgische Kempen, net over de grens. Ook onze provincie krijgt steeds meer met wolven van doen. De wolf die drie jaar geleden opdook bij Haarsteeg en veel schapen doodde, veroorzaakte woedende reacties in de pers. Het dier vertrok uiteindelijk via België naar Frankrijk. Brabant was amper van de schrik bekomen of er dook een nieuwe wolf op, die zich zo’n twee jaar ophield rond de Strabrechtse Heide (Heeze). Dit dier maakte eveneens veel vijanden voordat hij doortrok naar Duitsland. Ook andere wolven doorkruisten Brabant en Limburg. Drie van hen sneuvelden op snelwegen. 

In de lezing worden vragen beantwoord, zoals waar deze wolven vandaan komen. Liggen er kansen voor de diersoort in onze provincie of moet alles op alles gezet worden om wolven te verdrijven? Zijn schapenhouders bij voorbaat kansloos of zijn er mogelijkheden om hun dieren te beschermen? Ton Popelier is coördinator Brabant van het Wolvenmeldpunt en is actief betrokken bij het monitoren van wolven.

De IVN-afdelingen Boxmeer en Cuijk zijn de organisatoren.

Gratis toegang, consumpties voor eigen rekening.

Als je komt, dan graag opgeven via mailadres lezingen@ivn-cuijk.nl of 06 57 23 01 54