Sybrand Buve legt in de tuin van Klooster Elsendael enthousiast uit waarom de GGU in Boxmeer moet komen.
Sybrand Buve legt in de tuin van Klooster Elsendael enthousiast uit waarom de GGU in Boxmeer moet komen.

Geert Grote Universiteit wil in Klooster Elsendael

Algemeen 1.740 keer gelezen

BOXMEER | De Geert Grote Universiteit (GGU) die elf jaar geleden in Deventer door de Nederlandse filosoof Jeroen Buve is opgericht, komt naar Boxmeer. Als de aankoop van Klooster Elsendael rond is, willen de broers Sybrand en Gulliver Sybrand volgend jaar starten met kleine activiteiten. Over een jaar of tien moeten bij de GGU enkele honderden studenten in de collegebanken zitten.

Door Henk Baltussen

Op dit moment is de GGU doende om Klooster Elsendael en te kopen. De nieuw op te richten BV Boxmeers Universitair Vastgoed Elsendael wordt de eigenaar van het eeuwenoude nonnenklooster. Het plan is om het hele pand met de complete inventaris over te nemen van de huidige eigenaars Ad Verdonschot en zijn vrouw Monique Lejeune. De totale investering van de GGU in Boxmeer bedraagt bijna 4 miljoen euro. Het vinden van investeerders is cruciaal voor het Boxmeerse project.
De GGU is een private onderzoeksuniversiteit die volgens Sybrand Buve 'een alternatief wil zijn voor de rationaliteit die steeds meer aan het doorschieten is.'
Zo moeten volgens Buve de geesteswetenschappen het steeds meer afleggen tegen de toegepaste natuurwetenschappen. Eerst wil de GGU zich verder toeleggen op de verdere ontwikkelingen van vervolgstudies voor reeds afgestudeerde wetenschappers in richtingen als metafysica en politieke filosofie, recht en democratie en reflexieve geneeskunst.
In een later stadium wil de GGU niche-studies als Slavische talen en Armeense cultuur en taal gaan aanbieden. "Op dit moment zijn talen als Pools en Tsjechisch al aan de Nederlandse universiteiten verdwenen", zegt Buve. "Wij willen intensieve taalcursussen gaan aanbieden voor studenten die als academisch vertaler of anderszins op specifiek vlak willen worden opgeleid."
Dat alles wil de GGU in nauwe samenwerking met andere universiteiten gaan doen.

Lees verder in de papieren krant van De Maas Driehoek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant