De Cuijkse schrijfster Cobi van Baars (links) praat met geïnteresseerden tijdens de eerste Avond van de Regioschrijver, 31 maart in Cuijk.
De Cuijkse schrijfster Cobi van Baars (links) praat met geïnteresseerden tijdens de eerste Avond van de Regioschrijver, 31 maart in Cuijk.

De Kneep als nieuw regionaal taalbolwerk, boek wordt blikvanger

Algemeen 695 keer gelezen

REGIO | Een Boekenbal in maart volgend jaar, een speciaal boek geschreven door regioschrijvers, samenwerkingsverbanden met BiblioPlus, Schouwburg Cuijk en Cultureel Centrum De Weijer, scholenworkshops, het komt allemaal uit de koker van De Kneep, een regionale stichting die taaluitingen in de breedste zin des woords wil stimuleren.

De kiem voor De Kneep werd eind vorig jaar gelegd in de Boxmeerse bibliotheek waar enkele taalliefhebbers op initiatief van schrijver, dichter en theatermaker Marco van der Plasse bijeenkwamen. 'Hoe kunnen we meer aandacht besteden aan de regionale schrijver en aan taal in het algemeen', was de casus. De bedoeling was om tijdens de Boekenweek van afgelopen maart al met een project naar buiten te komen. Dat lukte niet. Wel was er vervolgens alle tijd om verdere plannen uit te broeden. Uiteindelijk zag ruim een half jaar terug De Kneep (de kneep is het 'scharnier' van een gebonden boek) het levenslicht. Boxmerenaar Peter Verdijk, oud-directeur van Stichting Actief en fervent muziekliefhebber, heeft bij De Kneep de voorzittershamer in handen. "We willen op allerlei gebied aandacht gaan geven aan taal," zegt Verdijk. "We zetten eerst het regionale Boekenbal goed op poten. Daarna willen we breder aan de slag met bijvoorbeeld taalworkshops in samenwerking met scholen. Voor regionale schrijvers willen we wat gaan betekenen met cursussen. Dat BiblioPlus en De Kneep elkaar hebben gevonden is daarom niet gek." Ook Schouwburg Cuijk en De Weijer in Boxmeer willen graag participeren.
De Kneep beperkt zich nu nog tot het Land van Cuijk. Maar het is volgens Verdijk zeker niet uitgesloten dat omliggende gemeenten als Gennep en Venray erbij worden betrokken. "De contacten zijn er al. Maar we willen het eerst hier goed voor elkaar hebben."
Over de locatie waar het eerste Land van Cuijkse Boekenbal gaat plaatsvinden bestaat nog onduidelijkheid.

Natuur als thema van Kneep-boek
Het eerste Land van Cuijkse Boekenbal zou aanvankelijk in Schouwburg Cuijk plaatsvinden. "Maar door een misverstand kunnen we 9 maart, de dag die we voor het De Kneep-Boekenbal hebben vastgelegd, toch niet in de schouwburg terecht", zegt De Kneep-voorzitter Peter Verdijk. De landelijke Boekenweek van 2018 is van 10 tot en met 18 maart. "We zijn een nieuwe locatie voor ons Boekenbal aan het zoeken. Daar gaan we wel uitkomen."
Er zijn inmiddels vijf werkgroepen in het leven geroepen. "We willen mensen met interesse voor taal uit het hele Land van Cuijk in De Kneep zitting laten nemen. Drie van de vijf gemeenten zijn al vertegenwoordigd. Daar zij we al heel blij mee. We hopen ook nog op mensen uit Grave en Mill. We willen het echt Land van Cuijk-breed maken."
Een blikvanger van De Kneep moet het boek worden. Een speciale commissie, met enkele schrijvers aan boord, is daarmee aan de slag gegaan. In de brief aan schrijvers wordt benadrukt dat ook scribenten uit Maasduinen aan mogen schuiven.
Het thema van het regionale Boekenweekboek is natuur, waarmee De Kneep aansluit bij het landelijke thema. Inmiddels hebben al een dertigtal schrijvers zich aangemeld. Ze moeten zich wel aan een aantal spelregels houden. De bijdrage mag bijvoorbeeld ten hoogste 1.500 woorden zijn, wat neerkomt op een vijftal pagina's in het boek. Het De Kneepboek moet kwaliteit bezitten. Een speciale redactie buigt zich dan ook over de inhoud. 'Het moet een staalkaart zijn van regio-schrijvers en -schrijfsters die een breed scala weergeven van stijlen en benaderingswijzen', meldt de schrijversbrief. Schrijvers, dichters of andere taalliefhebbers kunnen zich nog tot 10 november aanmelden voor een boekbijdrage via redactie@dekneep.nl. Dat kan ook telefonisch: 0485-211719.

Uit de krant