Leerlingen uit groep 8 bestuderen de Energy Floor, een uniek instrument voor de regio. (Foto: Jos Gröniger)
Leerlingen uit groep 8 bestuderen de Energy Floor, een uniek instrument voor de regio. (Foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

De Heggerank heeft de primeur in Noord-Limburg

Algemeen 1.043 keer gelezen

HEIJEN | Is het een kwestie van geduld of juist van vasthoudendheid? Op Basisschool De Heggerank in Heijen houden directeur Angèl Chen en leerkracht Mayke Cöp het erop dat doorzettingsvermogen en zelfwerkzaamheid de doorslag hebben gegeven bij de aanleg van het fonkelnieuwe speelplein, met de Energy Floor als regionale primeur. Op de Nationale Buitenspeeldag werd de aanwinst in gebruik genomen.

Aan de grondige vernieuwing van het plein ging een dringende noodzaak vooraf. “We hadden een groot probleem in de waterafvoer. Bij regenbuien bleef een groot deel van het plein onder water staan”, zegt de directeur. Omdat de middelen niet voor handen waren, en De Heggerank keurig diende te wachten op groot onderhoud reikten ouders en andere vrijwillige Heijenaren de basisschool de helpende hand. Een zelf aangelegd drainagesysteem verhielp de problemen.

Vanaf medio 2014 kon gedacht worden aan de herinrichting van het verouderde speelplein. Met acties zoals een sponsorloop werd een mooi bedrag vergaard maar er was meer geld nodig om de wensen van schoolleiding en leerlingen te verwezenlijken.
Afgelopen jaar kwam de realisatie in zicht. “Het licht ging op groen. Met middelen voor het groot onderhoud konden we aan de slag”, zegt Angèl Chen, “Onze visie was zorgvuldig opgebouwd met als speerpunten interactie stimuleren, fantasie prikkelen en inzicht activeren.” Er werd dan ook gekozen voor een duurzaam, onderhoudsvrij en speelvriendelijk plein. Chen: “Voor een natuurtuin staan we vanaf school snel in het bos.”
Op het verlanglijstje van de leerlingen stonden een verstopplekjes, ruimte voor voetbal en basketbal, klimtoestellen, een verkeersplein en een theater voor buitenles.

De wensen zijn verwezenlijkt in het woensdag officieel geopende speelplein. Helaas gebeurde dat zonder ouders, begeleiders, vrijwilligers en ondernemers die ondanks de Coronacrisis de helpende hand boden.

Energy Floor
In het midden van het prachtige verkeerscircuit met duurzame markeringen ligt een andere trots, en een primeur voor Noord-Limburg. Tot het laatst werd geheimgehouden wat er onder het zeil verborgen lag. Leerlingen van groep acht mochten the Gamer onthullen. Op het oog is het uit negen grote vierkanten bestaande object een dansvloer. De knipperende lampen die deze vlakken verdelen in negen kleine vakjes dragen daaraan bij. De directeur vertelt trots: “De Heggerank heeft met deze vloer een uniek, duurzaam, interactief en educatief instrument om bewegen en leren te combineren. Op the Gamer kun je springend energie opwekken, spellen en leerstof oefenen en bijdragen aan de bewustwording over dure energie. Met één stap kun je impact maken.”

Uit de krant