Vlnr: Aaron, André, Theo en Kay. De Beugensche Brouwploeg.
Vlnr: Aaron, André, Theo en Kay. De Beugensche Brouwploeg.

Perfecte combi van historie en bier: Kaatje Tripel

Algemeen 2.319 keer gelezen

BEUGEN | Het fust is aangesloten. De flesjes zijn gevuld. De glazen grondig schoon. Vanaf vandaag kan iedere bierliefhebber in de regio genieten van een heerlijke Kaatje Tripel. Echt Beugensch bier, gebrouwen door een viertal echt enthousiaste Beugensche brouwers. 

Met gepaste trots en nog meer enthousiasme halen de mannen van de Brouwploeg de eerste paar flesjes Beugensch bier tevoorschijn. Nog voor de kroonkurk helemaal is bestudeerd, heeft brouwer Theo al meer over het bier verteld dan het etiket ooit zou kunnen. “Vroeger had je hier brouwerij de Lelie. Die werd toen overgenomen door de Cuijkse brouwerij Cevelum. Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat er voor het laatst in Beugen bier werd gebrouwen. Het is dus fantastisch dat wij het voortzetten. Het bier doen herleven!”

Beste bier van de regio
“De Lelie brouwde toentertijd bier dat werd gezien als beste bier van de regio.” vervolgt Theo zijn verhaal. “Of wij die titel gaan terugwinnen? We gaan het zelfs verbeteren!” Kay: “Met deze tripel moet dat lukken. We hebben regelmatig gesprekken waarin we concluderen weer een gewéldig bier te hebben gebrouwen. En dat dit daarvan één van de beste is, daar zijn we het unaniem over eens.”

Regionaal
Al jaren zijn Andre, Aaron, Kay en Theo liefhebbers van bier en brouwen. Zo hebben ze elkaar ook gevonden. André: “Drie jaar geleden ontstond het idee om meer met die hobby te doen. Toen hebben we een cursus gevolgd bij Sam de Bolle, een echte bierprofessional. Daarna hebben we verscheidene proefbatches gemaakt. Nu is het goed genoeg en willen we het groter uitbrengen” Kay: “Via een kennis zijn we in contact gekomen met Brouwerij Holevoort in Bakel. Zij bieden alle voorzieningen om ons recept op die schaal uit de brengen.” Theo vult aan. “De keuze was toen snel gemaakt. Bakel ligt in de regio en dat vinden wij heel belangrijk. Dat het regionaal bier ís en blijft.”

Onmiskenbaar Beugensch
Hoewel de bekende ingrediënten die magische transitie tot bier in Bakel doormaken, is het wel onmiskenbaar Beugensch. “Wij staan er op dat wij bij het brouwproces van iedere batch aanwezig zijn en meehelpen” vertelt Aaron. “We willen meer dan even een receptje naar Bakel mailen. We willen er bij zijn.” Theo vult aan: “Precies! Er zit echt altijd een Beugensche vinger in het bier.”

Kaatje Tripel
Dit Beugensche bier, Kaatje Tripel, vormt nu de basis voor de Brouwploeg. Toch zal het etiket met het logo van de oude gemeente Beugen in de toekomst op meer flesjes prijken. Aaron: “Het doel is om iedere, exotische bierstijl een keertje aan bod te laten komen. Maar de tripel vormt de basis.”

Deze tripel is dus vanaf vandaag te bestellen bij Café het Posthuis in Beugen. Maar het bier komt ook te staan in de schappen van de plaatselijke winkels. Op dat heel de regio Beugensch karakter kan proeven!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant