Jocy Dost (l) en Doreen de Hoog (r) van de initiatiefgroep Herenboeren Land van Cuijk.
Jocy Dost (l) en Doreen de Hoog (r) van de initiatiefgroep Herenboeren Land van Cuijk.

Herenboeren Land van Cuijk: ‘Sociaal en lokaal’

Algemeen 193 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De Initiatiefgroep van Herenboeren Land van Cuijk begint zich aardig te vormen. De enthousiaste initiatiefnemers Doreen de Hoog, Jacco Raymakers en Joyce Dost zijn blij verast met de vele reacties. Na een online talkshow van gemeente Sint Anthonis zijn er namelijk veel aanmeldingen vanuit de gemeentes Sint Anthonis en Boxmeer. "Het zou erg leuk zijn als ook nog iemand van Cuijk en Mill en Sint Hubert aanmelden, zodat we in de initiatiefgroep het volledige Land van Cuijk bezet hebben", zegt Doreen.

Door Moniek Jaspers

Herenboeren is een landelijk concept om samen duurzaam voedsel te produceren van je eigen boerderij en door je eigen boer: verse groente, fruit, eieren en/of vlees en vleeswaren. De boer wordt in samenspraak met het bestuur door Herenboeren Nederland in dienst genomen. De coöperatie bestaat uit een groep van tweehonderd gezinnen uit Land van Cuijk die samen met de boer bepalen wat voor producten er zullen komen.

'Sociaal en lokaal'
Volgens de drie initiatiefnemers heeft Herenboeren twee grote voordelen. Ten eerste weet je waar je voedsel vandaan komt. "Als het lokaal kan, waarom zou je dat dan niet doen?" stelt Jacco. Doreen vervolgt: "Met Herenboeren heb je zelf meer invloed op het telen van voedsel. Het streven is om een een soort kringloopsysteem te krijgen en een vitale bodem te creëren." "Ik heb wat mogen proeven", vervolgt Joyce. "Doordat de producten meer ruimte hebben om te groeien, zit er ook meer smaak aan."
De Herenboerderij vormt ook een centraal punt om samen te komen en kennis en ervaringen over eten te delen. Joyce: "Het zijn tweehonderd gezinnen die jaarlijks van het land eten. Daarbij ontstaan bij andere Herenboerderijen bijvoorbeeld koopgroepjes. Het is dus sociaal en lokaal."

Informatie
Het initiatief staat nog in de startblokken. De initiatiefnemers vinden het een mooi streven om toe te werken naar de zomer van 2022. Daarvoor zijn ze dus nog op zoek naar mensen die in de initiatiefgroep willen om te helpen onderzoeken of de Herenboerderij haalbaar is. Aanmelden daarvoor kan via herenboeren.landvancuijk@gmail.com. Hier kun je ook aanmelden voor de coöperatie van gezinnen. Uiteraard zijn ook leden van buiten Land van Cuijk welkom.
Voor meer informatie ga naar www.herenboeren.nl of www.sintanthonis.nl. Zoek op de site van de gemeente op 'Herenboeren'. Hier is onder andere een link naar de talkshow terug te vinden.

Uit de krant

Uit de krant