"We waren gewoon een beetje verbouwereerd door de grote opkomst" aldus één van de initiatiefnemers. Foto: SK-Media
"We waren gewoon een beetje verbouwereerd door de grote opkomst" aldus één van de initiatiefnemers. Foto: SK-Media Foto: SK-Media

Hartenkreten tegen de maatregelen: ‘Liefde is ook besmettelijk’

Algemeen 592 keer gelezen

CUIJK | Met ongeveer 120 man trokken ze van Cuijk-Noord richting het gemeentehuis. Een grotere groep dan de initiatiefnemers in eerste instantie hadden verwacht. Maar daarover geen geklaag. Het onderstreept juist de insteek van de coronademonstratie en de ernst van hun hartenkreet: ‘stop met de maatregelen. Ze maken meer kapot dan ze goed doen.’

Door Mans Pere

“We maken ons grote zorgen. We zijn eigenlijk allemaal bezorgde ouders” legt één van de initiatiefnemers uit. De huidige maatregelen houden mensen zo veel mogelijk aan het huis gekluisterd, om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Maar we merken dat dit heel veel doet met onze kinderen. Ze missen het contact met de juf of de glimlach van iemand op straat. Juist op die leeftijd, waarin je jezelf gaat ontwikkelen, zijn die sociale contacten zo belangrijk. Maar nu kunnen ze niet eens afspreken.” Depressies of erger liggen volgens de kartrekkers op de loer. De statistieken laten nu al toenamen zien. “Maar kijk ook eens naar de ouderen. Ze vereenzamen. Of de horeca, die gaat kapot. Alles gaat zo kapot!”

Via de uitgebreide maar vredige demonstratie willen de Cuijkenaren zich uitspreken tegen de maatregelen en aangeven dat het huidige set regels meer kwaad doet dan goedmaken. “Als je eens bedenkt hoeveel overlijdens er zijn als gevolg van de maatregelen, dan krab je jezelf toch eens achter de oren. Of denk eens aan de gevolgen op de langere termijn. Wat staat ons te wachten in de toekomst?”

Zodoende dat de demonstranten in kolonne richting het Cuijkse gemeentehuis zijn getrokken. In hun handen allerlei kaartjes met daarop teksten als ‘Onze kinderen. Onze keuze!; Geen testmaatschappij’ of ‘Liefde is ook besmettelijk’. Kritische hartenkreten tegen de maatregelen en in het belang van de kinderen. “Deze hebben we allemaal netjes verzameld en in een mandje bij het gemeentehuis neergezet” legt de initiatiefnemer uit. “Nu hopen wij dat de gemeente ze leest. Dat ze weten dat er mensen zijn die deze gevoelens hebben.”

De coronademonstranten beschouwen zich geenszins als zogenaamde ‘wappies’, integendeel. “Wij geloven echt wel dat het virus er is. We vinden het ook heel erg voor de mensen die erdoor getroffen worden. Maar het griepvirus eist meer slachtoffers. Daarvoor zijn we nog nooit in lockdown gegaan.” Het is juist de kritische blik waarmee ze kijken naar het coronabeleid en de zogenaamde ‘testmaatschappij’, die de actievoerders kenbaar willen maken. “En dat is naar mijn inziens op deze manier helemaal gelukt. Alles is heel netjes verlopen, zonder enige problemen.”

Uit de krant

Uit de krant