Martijn Stevens' eerste bundel DichterMij Kronkels & Observaties is vrijdag in de verkoop gegaan.
Martijn Stevens' eerste bundel DichterMij Kronkels & Observaties is vrijdag in de verkoop gegaan. Foto: Jos Gröniger

Martijn Stevens maakt werk van zijn schrijftalent

Algemeen 436 keer gelezen

GENNEP | Hij schudt het niet zomaar uit zijn mouw, maar opmerkelijk mag de ‘productiesnelheid’ van de Gennepse schrijver Martijn Stevens best genoemd worden. Sinds vrijdag is zijn eerste bundel DichterMij Kronkels & Observaties op de markt. De opvolger DichterMij Spinsels & Waarnemingen ligt klaar voor de druk. De ras-Gennepenaar blijft er nuchter onder. “Ik vind inspiratie in mijn dagelijkse fietsritjes door de Maasheggen.”

Door Jos Gröniger


Het debuut op de boekenmarkt volgt op een betrekkelijk korte aanloop. Hoewel hij een vlotte pen heeft, boogt Martijn Stevens (1976) niet op een lange ervaring in het schrijven. De Gennepenaar die de kost verdient bij MSD in Boxmeer bekent dat hij als schrijver pas sinds afgelopen najaar het licht zag.

“Ik kreeg complimenten en dat
motiveerde. Ik werd steeds productiever”

‘Strafwerk’

“Ik schreef al langer korte verhalen en columns, maar deed dat voor een klein publiek. Toen we met vrienden tijdens de eerste horeca lock down een digitaal literair café begonnen kreeg ik de geest.” Waar de vrienden aanvankelijk steeds bijdragen aanleverden werd Stevens op zeker moment de enige schrijver in het café. “Ik kreeg complimenten en dat motiveerde. Ik werd steeds productiever.”
Terugkijkend op het verleden zegt hij dat zijn leraar Nederlands op het Elzendaalcollege hem vroeger vaak voor straf opstellen liet schrijven. “Nico Baten bekende bij de diploma-uitreiking dat ik wegens de kwaliteit van mijn proza juist sneller straf gekregen had. Een collega bij MSD moedigde mij ooit aan meer te doen met mijn bloemrijk taalgebruik. Ach, ik kan nou eenmaal geen korte e-mails schrijven. Ook op Whatsapp schrijf ik uitgebreid.”

“Ik vind inspiratie in mijn dagelijkse fietsritjes door de mooie Maasheggen”

‘Ietwat provocerend’

Vanaf november maakte Martijn Stevens werk van zijn schrijfkunsten, en schreef hij zijn eerste bundel. Hij deed dat volgens zijn eigen samenvatting in een ‘wereld waar de grenzen langzaam weer opgetrokken worden om de ander buiten te sluiten, in een Nederland waarin de grenzen rondom het volk aangetrokken worden’. Martijn Stevens noemt zich ietwat provocerend, soms zacht en vaak onmiskenbaar hard. ‘Soms luchtig, soms zwaar, maar altijd met een knipoog. Kortom, een humoristische vertolking van het leven’, zo omschrijft hij zijn werk.

Sportheld Piet Rütter

DichterMij Kronkels & Observaties omvat 63 gedichten over uiteenlopende onderwerpen zoals de Heer en de Bontjas. Herinneringen, gevoelens en humor ontmoeten elkaar in de teksten. “Ik heb zelfs een rubriek sporthelden in de bundel opgenomen. Met het WK-moment van Arjen Robben uit 2010 maar ook mijn Gennepse sportheld van Vitesse’08. Piet Rütter was mijn jeugdidool. Hij verdient ook een plaats.”

DichterMij Kronkels & Observaties is sinds vrijdag te koop. “De eerste honderd boeken liggen hier klaar voor familie en vrienden. Wie wil bestellen kan dat via boekscout.nl doen. Misschien is het straks ook in de boekenwinkels in Gennep te koop”, besluit de schrijver.

Uit de krant

Uit de krant