'Je kunt van alles zeggen van burgemeester Antoine Walraven van Mill. Maar de betrekkelijkheid van het eervolle beroep van burgemeester is hij zich ten volle bewust.'
'Je kunt van alles zeggen van burgemeester Antoine Walraven van Mill. Maar de betrekkelijkheid van het eervolle beroep van burgemeester is hij zich ten volle bewust.' Foto: Henk Baltussen
COLUMN

‘Exit burgemeester, pastoor en bankdirecteur’

Algemeen 691 keer gelezen

Het burgemeesterschap was toen nog een door het lot en voor het leven gedoemde niet-inwisselbare positie. Het gebeurde nog in 1982. Klokslag 19.30 uur, aanvang raadsvergadering van de gemeente Haps, de bode verscheen in de deuropening, pootte met twee forse aanzetten een staf op de blinkende tegelvloer van de raadszaal. Het enige wat hij luid en duidelijk zei: ‘De burgemeester’. Het duurde dan heel even voordat R.D.O. baron van Hövell tot Westerflier en Wezeveld binnenschreed, iedereen de kans gevend netjes te gaan staan.

De burgemeester heette toen en was in volle glorie een hoogwaardigheidsbekleder. Samen met de bankdirecteur en de pastoor vormde hij de drieëenheid van bastionnen in een wankelende wereld. We weten wat ervan geworden is. De pastoor is een part-timer geworden die van de ene naar de andere nog overgebleven kerk jakkert om er zijn heilzaam geachte boodschap te prediken. Een eigen gebedshuis heeft hij al lang niet meer, laat staan een eigen huishoudster. Ongelovigen huizen nu in het monumentale gebouw waar hij ooit de dienst voorging en uitmaakte.

Ook het kantoor van de lokale bankdirecteur is niet meer. Ooit waren en 33 in deze regio, binnenkort sluiten zelfs die in de grotere plaatsen Gennep, Boxmeer en Cuijk, het riante hoofdkantoor staat te koop. Wat rest zal uiteindelijk daar nog slechts één verdieping zijn die de bank nederig huurt van de nieuwe eigenaar.

Nog in 1995 hadden we tien burgemeesters in het Land van Cuijk, al lang geen baron meer, nu hebben we er nog vijf en zo meteen nog één. Die nieuwe mag dan burgemeester worden van de op vier na grootste gemeente van Noord-Brabant, niemand zal nog in het gelid springen als hij straks de nieuwe raadszaal in Boxmeer binnen komt.

De pastoor is een zwervend bestaan gaan leiden, de bankdirecteur zit nu eenzaam als manager private banking ergens in een kantoorkolos in Eindhoven of Utrecht. En de burgemeester? Die mag zelf zijn dossiermappen dragen. En is er zich van bewust dat hij of zij wel degelijk inwisselbaar is geworden, elk moment van zijn bestaan.

Je kunt van alles zeggen van burgemeester Antoine Walraven van Mill. Maar de betrekkelijkheid van het eervolle beroep van burgemeester is hij zich ten volle bewust. Hij staat nummer laatst op de lijst van de VVD voor de komende verkiezingen, heeft hoop op een wethoudersbaan maar weet dat zelfs die ijdel is.

Koos

Uit de krant

Uit de krant