V.l.n.r. Ton van Elk de Freese, Vincent Mastail en Rob Poel.
V.l.n.r. Ton van Elk de Freese, Vincent Mastail en Rob Poel.

Molukse gemeenschap nadert eerherstel

Algemeen 1.157 keer gelezen

CUIJK | “Onze Missie Status en monument voor de eerste generatie Molukkers in Cuijk is bijna voltooid” stelt Vincent Mastail, één van de kartrekkers binnen Cuijkse Molukse gemeenschap. Vincent maakt zich hard voor ontheffing van de grafrechten én een monument voor de eerste generatie Molukkers in het dorp. “Inmiddels heeft advocaat Ton van Elk de Freese een verzoek ingediend richting de dorpskern van Katwijk aan de Maas, waar mijn familieleden zijn begraven.” 

Het verzoek is gericht aan de Katwijkse dorpskern omdat de gemeente niet de beheerder is van de begraafplaats. De locatie behoort toe aan de katholieke kerk, waardoor er een ander juridisch pad moet worden bewandeld.

“Vele bewoners van Katwijk kunnen zich goed voor de geest halen dat zestig jaar geleden de familie Mastail, een gezin van vader en moeder met negen kinderen, zich aldaar vestigde. Zij zijn begin jaren zestig verhuisd vanuit een houten barakwoning in Kamp Donzel (tussen Nistelrode en Heesch) naar het rustieke dorpje Katwijk, waar zij een stenen huis met een eigen douche, drie slaapkamers, een grote zolder, een grote kelder en, niet te vergeten, een grote achtertuin betrokken” vertelt Vincent. “Mijn opa, of zoals wij hem noemen tete Adrianus, was voor mijn ouders hun grote steun en toeverlaat. Hij betekende voor ons alles, omdat wij hier zijn gekomen zonder overige familie en was hij voor de kleinkinderen een echte opa.”

De Molukse Cuijkenaar kijkt met trots terug op zijn opa. Niet alleen vanuit persoonlijke en familiaire overwegingen, maar ook om wat de beste man heeft betekent voor Nederland in de oorlog. “Hij sprak nooit over de oorlog” legt Vincent uit. “Maar zijn traumatische gedrag hebben wij als familie van dichtbij mogen ervaren. Dit was voor onze familie vooral te merken toen hij dementerende was. Het mag nooit vergeten worden.”

Advocaat Ton van Elk de Freese wordt door Vincent hartelijk bedankt voor alle inzet, steun en begeleiding vanaf het eerste begin. Hetzelfde geldt voor Rob Poel: “Hun inzet is een fantastisch voorbeeld, waarin een lokale partij zich inzet voor de bewoners binnen het Land van Cuijk.” Als laatste wil Vincent ook de gemeente Cuijk en burgemeester Hillenaar, de Molukse gemeenschap en zijn eigen ‘schaduw-team’ bedanken. Vincent: “Erkenning en toezegging van de grafrechten en het plaatsen van een monument om hen allen te eren en te herdenken, is niet alleen voor mij maar voor de gehele Molukse Gemeenschap in het Land van Cuijk van onschatbare waarde.

Uit de krant