Het doel is om met kunst als middel te investeren in de ontwikkeling en empowerment van jonge AZC-bewoners
Het doel is om met kunst als middel te investeren in de ontwikkeling en empowerment van jonge AZC-bewoners

Fashion project AZC Overloon ‘Roots’

Algemeen 493 keer gelezen

OVERLOON | Artez Fashion Design alumni Carolien Evers (1985) en Marit van Bergen (2007) hebben vrijdag 19 november een speciaal kunstproject over mode op het asielzoekerscentrum in Overloon afgerond. Samen met de jongeren zijn Carolien en Marit in gesprek gegaan over hun land van herkomst en de reis die zij hebben afgelegd naar Nederland. De verhalen van deze jongemannen en -dames uit Gambia, Irak, Iran, Eritrea en Libanon vormden de inspiratiebron voor het maken van hun eigen unieke outfit.

Voor de jongvolwassenen in de leeftijd van 15-25 jaar was er tot op heden weinig aanbod op het gebied van kunstprojecten en workshops op het AZC in Overloon. Het betreft een groep binnen het centrum waar veel verborgen talenten zitten die nog niet aangestipt zijn. Carolien en Marit zijn daar op ingesprongen door dit unieke Fashion project ‘Roots’ te starten. De jongvolwassenen werken onder de naam ‘Beeld//Formers’. Het doel is om met kunst als middel te investeren in de ontwikkeling en empowerment van jonge AZC-bewoners door heel Nederland.

Lappendeken
Alle patroondelen bestaan per outfit enkel uit de vorm van het land van herkomst. De verschillende lappen stof zijn handmatig geverfd met klei uit de bodem van Friesland, Maastricht en Arnhem. Zoals verschillende bodemsoorten in een atlas zijn te bekijken, precies zo zijn deze geverfde stukken stof als een lappendeken aan elkaar gestikt. Dit staat symbool voor de verschillende bodemsoorten waar men oorspronkelijk vandaan komt, én de reis die is afgelegd naar Nederland.

Landelijk
Het doel is om dit project landelijk te gaan draaien op meerdere AZC’s waar de Vrolijkheid aanwezig is. De outfits van dit kunstproject wordt momenteel geëxposeerd in een openbare ruimte op het AZC in Overloon.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Vrolijkheid, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Stichting de Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars en regelaars. Samen realiseren zij wekelijks meer dan 100 workshops en kunstprojecten op asielzoekerscentra door heel Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant