Het asielzoekerscentrum in Overloon.
Het asielzoekerscentrum in Overloon. Foto: De Maas Driehoek

COA zoekt extra opvangplekken: AZC Overloon ‘geen optie’

Algemeen 702 keer gelezen

OVERLOON | Het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon zal niet langer openblijven. Ook niet als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een beroep op de (nu nog) gemeente Boxmeer doet om het AZC ook na mei 2022 open te houden. “Wij blijven bij ons standpunt”, onderstreept wethouder Willy Hendriks.

Door onze redactie

Het COA is dringend op zoek naar extra plekken vanwege een groeiende instroom van asielzoekers en migranten. Het zou tot eind 2022 om 13.000 nieuwe opvangplekken gaan. In totaal heeft het COA 42.000 opvangplekken nodig. Dat lukt volgens het COA alleen als alle huidige opvangplekken open blijven. In Overloon worden 800 asielzoekers opgevangen. “Het draagvlak in Overloon en Stevensbeek is weg, dus we kiezen na jaren van overlast dit keer voor onze eigen bewoners”, zegt Hendriks. “Daarvoor hebben ze (asielzoekers, red.) het helaas zelf verbruid.” 

‘We kiezen na jaren van overlast dit keer voor onze eigen bewoners’

‘Het houdt een keer op’
Daarbij doelt de Team Lokaal-wethouder onder meer op de 900 incidenten in anderhalf jaar tijd, aanhoudende overlast en grove criminaliteit inclusief een bijna-moord door een deel van de asielzoekers. Daarbij legt Hendriks een deel van de verantwoordelijkheid ook neer bij het COA. “Wij hebben duidelijk gemaakt dat wij niet wilden dat jonge overlast veroorzakende asielzoekers in het AZC in Overloon zouden worden geplaatst. Het COA kon ons geen garanties geven, omdat zij niet aan selectie bij de poort doen. Toen hield het voor ons en de gemeenteraad op. Er ligt nog geen concrete vraag van het COA, maar zodra die er komt, zullen wij ze antwoorden dat dit geen optie is.”

‘Houden COA aan de deadline’
De Boxmeerse gemeenteraad stemde afgelopen zomer unaniem in met sluiting van het AZC per mei 2022. Hendriks vertrouwt erop dat die deadline gewoon gehaald wordt en alle asielzoekers dan een andere opvangplek in het land hebben gevonden. “Het AZC is nog steeds aan het opschalen en heeft ook een aantal caravans neergezet, maar de sluitingsdatum is een harde deadline. De vergunning loopt in mei 2022 af en dan gaat het AZC helemaal dicht.”

Uit de krant

Uit de krant