De horecazaken op de Markt in Veghel hopen snel weer open te kunnen.
De horecazaken op de Markt in Veghel hopen snel weer open te kunnen.

Horeca roept nieuwe kabinet op: ‘Winkels open is horeca open’

Algemeen 538 keer gelezen

REGIO | “Samen in lockdown, betekent ook samen uit de lockdown, want we doen het tenslotte samen”, dat is de opvatting van de KHN. Dit statement is donderdagochtend door 140 afdelingen van Koninklijk Horeca Nederland naar buiten gebracht, voordat het kabinet later vandaag met de diverse overlegorganen in gesprek gaat naar aanleiding van het OMT advies.

“Voor de horeca is de derde lockdown in twee jaar tijd een enorme dreun, los van alle overige beperkingen die de branche zijn opgelegd”, vertelt de voorzitter van KHN Meierijstad Robert van den Brand. Volgens de KHN-afdelingen staan horecaondernemers al twee jaar voor de grootste uitdagingen van hun bestaan en worden deze alsmaar groter. Van den Brand: “Nu duidelijk is dat Omikron veel minder ziekmakend is dan eerder verwacht, is dit het moment horeca en winkels uit de lockdown te halen en weer langzaam terug te gaan naar het oude normaal.”

Gitzwart scenario
Naast eventuele versoepelingen verwacht Van den Brand ook dat het kabinet komt met een visie voor zowel de korte als de lange termijn, zodat ondernemers zich daar op kunnen voorbereiden. De routekaart die KHN onlangs presenteerde kan daarbij als uitgangspunt gelden. “Op 19 december zijn we in lockdown gegaan om een gitzwart scenario te voorkomen en de boostercampagne haar werk te laten doen. Gelukkig kwam het gitzwarte scenario dat door het OMT werd voorspeld niet uit en is de boostercampagne in volle gang. De horeca roept het nieuwe kabinet daarom op om niet voor haar verantwoordelijkheid richting de samenleving weg te lopen, maar verantwoordelijkheid te nemen. Haal de samenleving weer van het slot”, besluit de voorzitter van KHN Meierijstad.
De verschillende KHN-afdelingen zijn ervan overtuigd dat, vanaf 15 januari, zowel de horeca als de detailhandel op een veilige manier open kunnen.

Uit de krant