Afbeelding

Versnel je internet thuis met deze vier tips

Algemeen 344 keer gelezen

Vooral nu we nog steeds zoveel mogelijk thuis moeten werken, is supersnel internet een must. Maar ook tijdens het streamen van films en voor fans van online gaming is een snelle verbinding heel belangrijk. In dit artikel geven we je vier tips hoe je je internetverbinding thuis een boost kunt geven!

Voor we verder ingaan op het verbeteren van je internetsnelheid, is het natuurlijk handig om te weten wat een goede internetsnelheid is. Woon je alleen? Dan heb je waarschijnlijk al genoeg aan 40Mbit per seconde, maar woon je met meerdere mensen in een huis -en worden er dus meerdere apparaten tegelijk gebruikt- dan heb je een snelheid tussen de 80 en 100 Mbit per seconde nodig. Benieuwd hoe snel jouw internet is? Doe dan een online speedtest.

1.         Kies een goede provider

Natuurlijk hangt je internetsnelheid grotendeels af van je provider. Niet iedere provider biedt dezelfde snelheden aan en hoe duurder je abonnement, hoe meer snelheid je hoort te krijgen.

Inderdaad, hoort te krijgen. Want lang niet altijd wordt de beloofde snelheid behaald. Je internetsnelheid is namelijk ook afhankelijk van je woonadres. Hoe verder je van de wijkcentrale afwoont, die onstabieler je verbinding zal zijn.

In een steeds groter deel van Nederland is een glasvezelnet aangelegd. Glasvezel zorgt voor een heel stabiele verbinding en maakt extreem hoge snelheden mogelijk. Je kunt kiezen uit een snelheid van minimaal 50 Mbit per seconde tot pakketten die een snelheid van maar liefst 2 Gbps bieden. Bij glasvezel maakt het ook niet uit hoever je van de wijkcentrale afwoont; je kunt altijd genieten van zeer snel internet.

2.         Controleer de positie van je router

Waar hangt jouw router in huis? Want ook de locatie van dit apparaatje is van invloed op de internetsnelheid. Hangt de router bijvoorbeeld heel laag, dan moet het signaal waarschijnlijk langs allerlei meubels. Vooral metaal kan het signaal ernstig verstoren. Datzelfde geldt voor elektrische apparaten zoals een magnetron of babyfoon.

3.         Gebruik een goede UTP-kabel 

Om de meest optimale internetsnelheid in je woning te behalen, is ook het gebruik van de juiste kabels van belang. Een netwerkkabel, oftewel een UTP-kabel, wordt gebruikt om je router op je modem aan te sluiten. UTP (Unschielded Twisted Pair) kabels zijn standaard netwerkkabels. Dit zijn in het algemeen de goedkoopste netwerkkabel. Ze zijn in veel verschillende soorten te koop, zoals CAT5e en CAT6 kabels. Hoe hoger de categorie (CAT), hoe meer snelheid de kabel kan bieden. De binnengeleider speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kabels hebben een CCA binnengeleider. Anderen hebben een koperen binnengeleider. Koper is een hele goede geleider. Ga je voor de beste prestaties? Dan kun je het beste voor een volledig koperen kabel kiezen.

4. Gebruik een repeater

Merk je dat in je slaapkamer het internet veel vaker stoort dan in je huiskamer? Dan kan een repeater een oplossing bieden. Hiermee kun je het internetsignaal versterken en ervoor zorgen dat ook de kamers die verder van de router afliggen een uitstekend bereik hebben. Zo beschik je thuis altijd over een goede, snelle verbinding!

Uit de krant