Het appartementencomplex aan de Vorstendom wordt mogelijk binnenkort niet meer bewoond door senioren.
Het appartementencomplex aan de Vorstendom wordt mogelijk binnenkort niet meer bewoond door senioren. Foto: Google Streetview
UPDATE

Cuijkse senioren moeten plaatsmaken voor re-integrerende daklozen; Liberaal LVC stelt vragen

Algemeen 2.128 keer gelezen

CUIJK | Liberaal LVC heeft vragen gesteld aan het college van B&W in verband met de verplichte verhuizing van zeventien ouderen in het appartementengebouw aan de Vorstendom in Cuijk. Woningcorporatie Mooiland gaat de dertien vrijkomende appartementen verhuren aan het Verdihuis uit Oss, die het op z’n beurt beschikbaar stelt aan daklozen voor re-integratie. Liberaal LVC geeft aan geschrokken te zijn van het nieuws. “Wij zijn van mening dat het geen goede zaak is om ouderen te verkassen en uit hun sociale veiligheid te halen. Blijkbaar heeft de mededeling veel teweeg gebracht bij de ouderen.”

Uit de schriftelijke vragen blijkt dat veel bewoners van het appartementengebouw aan de Vorstendom niet op de hoogte waren van de verhuizing. Het nieuwsbericht kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel, en viel de bewoners rauw op hun dak. Hen is verteld dat enkel een renovatie aan de orde zou zijn. Uit navraag is gebleken dat een aantal bewoners onder druk zijn gezet om voor de verhuizing te tekenen. “Ook dit roept vragen op,” stelt Liberaal LVC. 

Niet op de hoogte
Het college geeft aan tot op heden niet op de hoogte te zijn van de verhuizing. “En dat hoeft ook niet,” verzekert wethouder Willy Hendriks - Van Haren. “Dit is iets dat speelt tussen huurder en verhuurder. Daar hoeven wij niet bij betrokken te zijn. Pas als het Verdihuis om de hoek kijken, komen wij in beeld.” Het Verdihuis is een maatschappelijke organisatie voor mensen en gezinnen die door problemen dak-/thuisloos zijn geworden. De Osse organisatie is gespecialiseerd in het begeleiden van deze mensen om opnieuw deel te nemen aan de maatschappij.
De wethouder legt uit dat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen omtrent de intrek van re-integrerende daklozen. “Al jaren roepen wij dat het zonde is dat deze mensen uit het Land van Cuijk helemaal naar Oss moeten om te re-integreren. Maar Mooiland heeft in deze situatie alvast voor zichzelf gekeken. Ze denken vooruit, en dat is ze niet kwalijk te nemen.”

Wethouder Hendriks - Van Haren geeft ook aan dat Mooiland de huidige bewoners van het complex heeft verzekerd dat ze er met de verhuizing op vooruit gaan. “Er moeten in het pand allerlei zaken gebeuren. Het voldoet niet aan de eisen en dat zou ook met een verbouwing niet lukken. Daarom doet Mooiland, met alles wat in hun vermogen ligt, zijn best om die mensen nu te helpen aan iets nieuws.”

Niet meer geschikt
Woningcorporatie Mooiland geeft aan dat de woning niet meer geschikt zijn voor senioren. “De woningen zijn klein, hebben smalle gangen, hebben geen eigen berging en zijn niet geschikt voor een scootmobiel. Ook zijn de woningen toe aan onderhoud en verduurzaming,” meldt een woordvoerster van Mooiland. Voor 2023 staat een grondige renovatie in de agenda. Desondanks kan het gebouw niet meer geschikt worden gemaakt voor zijn oorspronkelijk doel, dit dankzij de smalle gangen en kleine badkamers in het gebouw. “Vanuit woonwensenonderzoek kwam naar voren dat bewoners de badkamer matig vinden, tocht bij de voordeuren, in de winter zijn woningen moeilijk te verwarmen en in de zomer vaak te warm. Ook de balkons zien er niet meer netjes uit.”

Zoeken naar iets passends
Onlangs heeft Mooiland een informatieavond gehouden voor de bewoners en verteld over de plannen. Middels persoonlijke thuisbezoeken gaat de woningcorporatie in op de specifieke eisen en wensen van de individuele bewoners, zodat samen kan worden gezocht naar “een andere woning die voor hun passend en beter geschikt is dan de huidige woning.” Volgens de woordvoerster is er geen sprake van druk. “We weten niet waar dit vandaan komt. (...) Wie niet wil verhuizen, kan blijven wonen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant