Afbeelding

Opgeheven Maasvalleiwonen doneert geld aan Technopromo

Algemeen 563 keer gelezen

REGIO | Maasvalleiwonen houdt op te bestaan. Na ruim twaalf jaar valt het doek voor het samenwerkingsverband op het gebied van (ver)bouwen en wonen in de regio. De stichting sluit af in stijl met een cheque van € 12.500 voor Stichting Technopromo om zo bij te dragen aan techniek onderwijs in de regio.

Stichting Maasvalleiwonen is in de regio vooral bekend vanwege de bouw- en woonbeurs die het collectief organiseerde. Deze vond vijf keer plaats. In het eerste jaar op het lege terrein naast het Maasziekenhuis en de keren daarna in het Inspyrium in Cuijk. Doelstelling van de beurs was de inwoners laten zien wat de regio in huis heeft op het gebied van wonen en (ver)bouwen. “We wilden de handel in de regio houden,” zo vertelt voorzitter Herbert Smedema. “Kort gezegd was dat de doelstelling toen we startten in de winter van 2010. Tegelijkertijd groeide Maasvalleiwonen uit tot een waardevol ondernemersnetwerk.”

Voorloper van ‘koop lokaal’
Maasvalleiwonen startte als internetportal met zo’n veertig bedrijven in de regio. Eén website voor alle woonwensen. Van bouwbedrijf tot makelaar, van hovenier tot notaris, van verhuisbedrijf tot schilder; alles op het gebied van (ver)bouwen en (ver)huizen. De website bood consumenten in de regio een selectie van gerenommeerde bedrijven en liet zien wat de regio in huis heeft. Want waarom zou je het ver halen als het dichtbij te vinden is? Nog voordat ‘koop lokaal’ een bekende kreet werd, was dat de opvatting van Maasvalleiwonen. De oprichters realiseerden zich wel dat ondernemers en bedrijven elkaar moeten kennen om dit waar te kunnen maken. Daarom bezochten de aangesloten ondernemers elkaars bedrijven en werden kennis en ervaringen gedeeld. Zo ontstond een waardevol en sterk netwerk dat een paar jaar na de oprichting al bestond uit ruim zestig bedrijven.

Herbert Smedema: “Maasvalleiwonen diende dus eigenlijk twee doelen. Ten eerste was het internetportal en de communicatie hierom heen een echt marketinginstrument. Zo hebben we bijvoorbeeld jarenlang een pagina in deze krant gevuld. Bedrijven die anders nooit adverteerden, werden zo in beeld gebracht. Niet met een advertentie, maar met een achtergrondverhaal. Ten tweede leerden ondernemers in de regio elkaar kennen doordat we drie keer per jaar bij elkaar kwamen. Wat eerst een concurrent was, werd hierdoor een collega. Ervaringen werden gedeeld en er ontstonden mooie samenwerkingsverbanden. Vergeet hierbij ook niet dat we praatten over een periode van twaalf jaar. Toen zag de wereld er anders uit. Internet had nog een andere rol én er heerste crisis.”

Andere wereld
Een veranderde wereld is ook de reden waarom de stichting zichzelf nu opheft. Van een crisis in de bouw is al lange tijd geen sprake meer. Bovendien weten ondernemers in de regio elkaar te vinden en hebben lokale samenwerking terrein gewonnen. Netwerken is niet meer voorbehouden aan directeuren van grote bedrijven, maar is ook gemeengoed voor de kleinere ondernemers die dagelijks met hun voeten in de klei staan. Leo van den Heuvel, één van de oprichters, weet dat Maasvalleiwonen hier zeker aan bijgedragen heeft. Ook de gezamenlijke beurs, die van den Heuvel tot vijf keer toe organiseerde, zorgde voor een goede onderlinge sfeer. “Deelnemen aan een beurs is voor kleinere bedrijven al snel ‘too much’. Maar met Maasvalleiwonen lukte het wél.”

“Ons doel is bereikt.” Met die woorden hield eind 2021 de stichting op te bestaan. Corona zorgde voor een abrupt einde van de netwerkbijeenkomsten en mede hierdoor had de stichting nog een groot deel van de contributiebijdragen in kas. In samenspraak met de leden is besloten dit bedrag te schenken aan Stichting Technopromo om zo bij te dragen aan techniekonderwijs in de regio. Al vanaf de start draagt Maasvalleiwonen deze stichting een warm hart toe. Technopromo was ook te vinden op de beurzen en liet zo menig kind kennis maken met (ver)bouwen en de hierbij horende techniek. “Onze medewerkers van de toekomst,” zo besluiten Van den Heuvel en Smedema.

Uit de krant

Uit de krant