Jan Lamers
Jan Lamers

BIG Challenge deze week in Frankrijk voor Alpe d’HuZes: ‘Ik zorg liever voor anderen dan dat ik zorg ontvang’

Algemeen 707 keer gelezen

OVERLOON | BIG Challenge, het team uit de agro- en foodsector dat deze week aan Alpe d’HuZes deelneemt, kan niet bestaan zonder de tomeloze inzet van een groot aantal vrijwilligers. Iemand van het eerste uur is Jan Lamers uit Overloon. Hij liet zich niet uit het veld slaan toen hij zelf met kanker werd geconfronteerd.

Voor Jan begon het BIG Challenge-avontuur in 2010 toen hij werd gevraagd wat te kunnen doen voor de organisatie. “Ik was gezond en vond dat ik beter wat voor een ander kon doen dan zelf geholpen moeten worden.” BIG Challenge sprak hem aan. “Mijn schoonzus had kanker gehad, mijn vader en broer zijn er beiden aan overleden. Bij Alpe d’HuZes gaat elke euro naar KWF Kankerbestrijding en we zetten de agrarische sector in een positief daglicht.”

Als secretaris is hij een spin in het web die zorgt dat de aanmeldingen en de informatievoorziening goed verlopen. “Wij zijn met BIG Challenge het grootste team binnen Alpe d’HuZes en met een centraal persoon nemen we veel werk van hen over.”

In 2011 ging hij voor de eerste keer mee naar de Alpe. “Een bijzondere ervaring en daardoor raakte ik nog meer gemotiveerd. Ik zag daar de geweldige saamhorigheid. Ik ben trots op de agrarische sector. Die trots voel je daar ook op de berg. Het is niet te omschrijven wat je daar meemaakt.”

Gelukkig op tijd erbij
“Ik dacht altijd ‘kanker gaat mijn deur wel voorbij’ maar helaas niet.” In 2015 kreeg Jan tongkanker. Gelukkig kon alles weggehaald worden.

In 2016 ging hij weer naar de Alpe. “Nu met rolstoel. Ook dan ervaar je die saamhorigheid. Alles wordt voor je opgepakt en geregeld. Geweldig.” Dinsdags bij de motivatiebijeenkomst vertelde Jan zijn ervaring met kanker. “Ik zorg liever dat alles goed geregeld is voor de deelnemers, dan dat anderen voor mij moeten zorgen. Maar helaas was het anders.”

Ondanks de kuren bleef Jan actief als vrijwilliger: bestuurslid van de Katholieke Ouderen Bond Brabant, voorzitter van KBO-Overloon, voetbalclub, Montessorischool. Voor zijn tomeloze inzet werd hij enkele jaren geleden beloond met een koninklijke onderscheiding.

‘Opgeven is geen optie’
Tot begin 2021 ging het goed. Toen kwam de tongkanker terug en groeide bizar snel. Jan volgt nu het traject van immuuntherapieën. “De tumor is niet gegroeid en ik voel me goed.” De geplande reis naar de Alp gaat helaas niet door. “Dat is jammer, onze dochter zou meelopen maar de therapie moet nu doorgaan. Natuurlijk volgen we het vanuit huis. Zo lang het kan blijf ik mij inzetten voor BIG Challenge. Opgeven is geen optie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant