Het voormalig asielzoekerscentrum in Overloon.
Het voormalig asielzoekerscentrum in Overloon. Foto: De Maas Driehoek

Oekraïense vluchtelingen verhuisd naar Overloon; ‘Ze zijn zelf ook enthousiast’

Algemeen 907 keer gelezen

OVERLOON | De Oekraïense vluchtelingen die onder andere verbleven in Linden, zijn allen goed overgekomen bij het voormalige AZC in Overloon. Dat meldt gemeente Land van Cuijk. Het AZC moest wat worden opgeknapt, nadat eind mei de laatste asielzoekers het complex verlieten. 

“Ze zijn zelf ook enthousiast,” vertelt wethouder Hendriks – Van Haren over de nieuwe bewoners van het voormalige AZC. “Wij zijn blij dat het gelukt is.” 

Linden
De wethouder spreekt vol lof over de manier waarop de inwoners van Linden een bijdrage hebben geleverd aan de opvang van de Oekraïners. Een groot deel van de vluchtelingen werd tot de overgang naar Overloon in Linden opgevangen in onder andere vakantiewoningen. De manier waarop de bewoners van de kleine kern bij de Kraaijenbergse plassen zijn omgegaan met de vluchtelingen, en hoe ze hebben meegeholpen met de verhuizing, is volgens Hendriks - Van Haren te prijzen. Binnenkort wil ze naar de Linden afreizen voor een persoonlijke dankbetuiging.

Stabiel
De hoeveelheid Oekraïense vluchtelingen in het Land van Cuijk is de laatste tijd niet toe- noch afgenomen. Voor velen die hier zitten is de situatie in hun thuisland nog te gevaarlijk om terug te keren, maar een nieuwe aanwas aan vluchtelingen blijft beperkt.

Statushouders
Binnenkort krijgen de Oekraïners in het voormalig AZC in Overloon gezelschap van een groep statushouders. Deze mensen hebben al een verblijfsvergunning maar nog geen woning. Totdat ze die toegewezen krijgen is de Overloonse opvanglocatie hun thuis. Het besluit om de locatie voor deze mensen open te houden heeft voor de nodige controverse gezorgd. Naar verwachting komen de statushouder halverwege juli aan in Overloon. 

Uit de krant