Afbeelding
Foto: SK-Media
UPDATE

Boerenprotesten in het Land van Cuijk: Wethouders in gesprek met boze boeren

Algemeen 10.394 keer gelezen

CUIJK | Zoals aangekondigd komen de boeren vandaag met harde acties om hun onvrede te uiten tegen de stikstofplannen van het kabinet. In heel Nederland zouden de agrariërs blokkades opwerpen, met als doel Nederland plat te leggen. Ook in het Land van Cuijk zijn er boerenblokkades gesignaleerd.

Maandagmiddag verzamelden een groep boeren zich bij het gemeentehuis in Cuijk, waar ze het gesprek aangingen met onder andere wethouders Bouke de Bruin en Mark Janssen - Van Gaal. De politie was goed voorbereid. In grote getalen waren de handhavers aanwezig in het Cuijkse centrum om de tractoren een veilige parkeerplek te wijzen. Onder andere het plein bij de Zwaanstraat stond vol met trekkers.
Naast de grootschalige aanwezigheid van politie, zijn er ook meerdere busjes van de ME gesignaleerd. Voor zover bekend hebben de protesten niet geleid tot incidenten.

Eerder deze dag had een zevental tractoren zich ook al gepositioneerd bij het gemeentehuis in Cuijk. Wethouder Willy Hendriks - Van Haren is toen met de boeren in gesprek gegaan, en nodigde twee van hen uit in het gemeentehuis. Later kwam ook waarnemend burgemeester Wim Hillenaar met de actievoerders aan de praat. De burgemeester wenste hen een goede dag, en betuigde steun. Maar hij vroeg ook om de protesten netjes en veilig te houden.


Blokkades
De ochtend begin met een blokkade van de rotonde op de Beersebaan in Cuijk. In Haps wisten de boeren de op- en afrit van de N264 te blokkeren. Ook rond Boxmeer zijn er verkeersproblemen ontstaan door de boerenprotesten. Met drie trekkers naast elkaar rollen de boeren stapvoets over de Sint Anthonisweg. Gevolg is dat de snelweg richting Nijmegen enige tijd nagenoeg leeg was.

Een nagenoeg lege A73. (Foto’s: SK-Media) 

‘Nederland dicht’
De boerenblokkades werden eerder deze week al aangekondigd. In meerdere Whatsapp-groepen circuleerde een oproep om heel het land stil te leggen. “Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders”, aldus het het Whatsapp-bericht. “Tijd voor grote acties, vanaf maandag 4 juli. Nederland dicht! (…) tot deze tijd heeft onze regering tijd om de plannen in de prullenbak gooien.”

Afbeelding

Uit de krant