De Bosbeekjuffer
De Bosbeekjuffer Foto: Waterschap Aa en Maas

Herstelproject Oeffeltse Raam werpt zijn vruchten af: Bosbeekjuffer na ruim een eeuw terug van weggeweest

Algemeen 361 keer gelezen

REGIO | De maatregelen die waterschap Aa en Maas heeft genomen om de waterkwaliteit in de Oeffeltse Raam te verbeteren doen goed hun werk. Onlangs is er rondom de beek namelijk een bosbeekjuffer gesignaleerd. Dit kleurrijke insect, dat enkel leeft bij schoon water, is volgens het waterschap al ruim een eeuw niet meer in het gebied gesignaleerd.

“Ben je als ecoloog op veldbezoek bij het beekherstelproject in de Oeffeltse Raam, stuit je ineens op een juffer. En niet zomaar eentje,” meldt een opgewekte Bram Spierings, ecoloog bij het waterschap. De bijzondere blauwkleurige juffer leeft bij natuurlijke en schone beekjes. Het dier profiteert dus van het beekherstelproject dat waterschap Aa en Maas in 2019 is gestart. 

Tot het project, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente en andere belanghebbenden, behoort het klimaatbestendig maken van de Oeffeltse Raam. “Zo leggen we een overloopgebied aan om bij hevige regenval overtollig water op te vangen, onderzoeken we hoe we het water efficiënter kunnen afvoeren richting de Sambeekse Uitwatering en zorgen we voor wateraanvoer vanuit de Maas om ook tijdens droogte water in de beek te houden.” Ook is er dus flink geïnvesteerd in de verbetering van de waterkwaliteit, met goede gevolgen voor de bosbeekjuffer. Volgens het waterschap gaat dit insect “profiteren van het kronkelen (meanderen) van de beek en het bouwen met natuur (dood hout en boomwortels).”

Uit de krant