In het Duitse Xanten werd het startsein van het jubileumjaar van de Via Romana gegeven.
In het Duitse Xanten werd het startsein van het jubileumjaar van de Via Romana gegeven. Foto: Eigen foto

Via Romana viert 30-jarig jubileum

Algemeen 2 keer gelezen

REGIO | De Via Romana bestaat binnenkort 30 jaar. De bijna 250 kilometer lange fietsroute wordt om die reden in de spotlights gezet. Van 3 tot 18 september is er een jubileumprogramma, waarbij diverse Romeinse bezienswaardigheden langs de fietsroute worden uitgelicht. Hiertoe behoort ook Museum Ceuclum in Cuijk.

De Via Romana is een fietsroute die voert langs restanten van de Romeinse geschiedenis in Nederland en Duitsland. De route volgt het tracé van de in de eerste eeuw aangelegde Romeinse weg, die de militaire kampementen langs de Rijn met elkaar verbond. Nijmegen en het Duitse Xanten vormen de eindpunten van de route. Ook het Land van Cuijk wordt door de fietsers op de Via Romana aangedaan. Bij Linden steken ze de brug over om via de Kraaijenbergse Plassen in Cuijk te geraken. 

Jubileumprogramma
In Cuijk en Linden kan gedurende het jubileumprogramma worden genoten van een aantal bijzondere exposities. Het museum Ceuclum in Cuijk is natuurlijk een voor de hand liggende keuzen. Van dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur kunnen bezoekers hier alles te weten komen over de Romeinen in Cuijk. Ook kan de toren worden beklommen en van het prachtige uitzicht worden genoten. Verder is het Archeologisch Museum in Maasstraat geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Hier vindt men een tijdelijke tentoonstelling over de Romeinse weg door het Land van Cuijk.
Bij Bistro Romein aan het Water aan de Hardweg in Linden staan van 3 tot 18 september vitrines opgesteld met Romeinse vondsten uit de omgeving.

Uit de krant

Uit de krant