Al in de ochtend waren veel mensen in Mill te vinden.
Al in de ochtend waren veel mensen in Mill te vinden. Foto: SK-Media

Al vroeg topdrukte op Vakantiejaarmarkt Mill

Algemeen 3 keer gelezen

MILL | Slechts een half uurtje na opening en er is al geen parkeerplaats meer te vinden. De Vakantiejaarmarkt in Mill op woensdag 10 augustus is al in de ochtend drukbezocht. Zijn het koopjesjagers die niet achter het net willen vissen, of heeft het warme weer er iets mee te maken? 

Tientallen kraampjes stonden verspreid door het Millse centrum, met een uitgebreid aanbod aan talloze tierelantijnen, kleding, speelgoed, stripboeken, bordspellen, keramiek en zelfgemaakte snuisterijen. “Dit zijn kinderschoentjes. Ik maak ze allemaal zelf. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.” Voor deze Gennepse creatieveling is het de eerste keer dat ze de Millse vakantiemarkt als verkoopster bezoekt. “Voorheen kwam ik hier alleen maar als gast.” Haar vriendin uit Milsbeek, die een uitgebreide collectie aan zelfgehaakte knuffeltjes aan de man brengt, springt lachend bij. “Ook bij mij is het hobby. Maar als het zo door gaat, dan raakt het huis straks helemaal vol. Dus we moeten wel gaan verkopen.”

Iets verderop staat de kraam Mischa Mode, van Riecky, Glenn en Sjanneke. Deze doorgewinterde marktkooplui zijn helemaal vanuit België naar Mill gekomen om hun goederen, variërend van kleding en shampoo tot glazen beeldjes en sieraden, te verkopen. Glenn is enthousiast: “Normaal staan wij iedere zondag op de Snuffelmarkt in Baarle-Nassau, maar inmiddels trekken we ook naar andere markten in Nederland. Dit is alweer onze tiende.” Het marktbestaan is bij deze Belgen er met de paplepel ingegoten. Ook vader en moeder en opa en oma beoefenden het vak al. “Maar we moeten wel vernieuwen,” zegt Riecky. “Door corona zijn veel wekelijkse markten in België en Nederland, zoals ook die in Cuijk, gestopt. Die in Baarle-Nassau is nog één van de enige. Maar we zijn ook heel blij dat dit soort leuke vrijmarkten worden georganiseerd.”

Mensen kijken en leren kennen
Ook de bezoekers zijn te spreken over de Vakantiejaarmarkt. De vele kraampjes en geurige eetwagentjes lokt een gemêleerd publiek. Sommigen komen vooral voor “de gezelligheid en de terrasjes. Lekker mensen kijken.” Anderen hebben meer sociale doeleinden, zoals een stel uit Sint Hubert dat pas enkele maanden geleden hun woning in Eindhoven verliet voor het plattelandsleven. “Het is toch leuk om meer mensen te leren kennen,” zegt de kersverse Sint Hubertenaar. “Dat gebeurt al wel veel in het dorp, maar het is toch leuk om ook hier te socializen.” Ook een vrouw uit Ledeacker komt puur voor de mensenmassa. “Ik ben vrij dus dacht bij mezelf: ‘Goh, laat ik eens in Mill kijken.’ Maar inmiddels heb ik alweer een dunschiller gekocht. Ik ben er toch weer ingetrapt.” Ze lacht: “Nu koop ik écht niks meer.”

Vroeg druk
Kortom, een gezellig dagje er tussenuit is de voornaamste drijfveer voor de marktbezoeker. Of eigenlijk een gezellige ochtend, want “gezien de verwachte warmte vandaag besloten heel wat bezoekers al vroeg naar het Millse centrum te komen,” erkent ook de organisatie. “Ook op de terrassen zat het al vroeg vol.” Geen wonder dat het vinden van een parkeerplek een uitdaging was.

Uit de krant

Uit de krant