Met veel plezier wordt er teruggekeken op de Lourdesreis van 2021.
Met veel plezier wordt er teruggekeken op de Lourdesreis van 2021.

Een Lourdesreis draait om troost, bemoediging en aandacht

Algemeen 1 keer gelezen

BOXMEER | “Je hoeft niet katholiek te zijn om Lourdes heel erg mooi te vinden,” zegt Kees Thijssen, voorzitter van het Lourdesfonds Boxmeer. Samen met Letty Jansen (secretaris) en Ruud Lemmens (penningmeester) organiseert hij jaarlijks een reis naar de beroemde Franse bedevaartsplaats. Iedereen in Boxmeer die graag het religieuze oord bezoekt wordt door deze stichting in de gelegenheid gebracht. 

“De warmte die van de vrijwilligers uitgaat is onbetaalbaar. Er wordt altijd tijd voor je gemaakt. Ik mocht mijn volwaardige zelf zijn, zonder beperking. Dat geeft me een stoot nieuwe energie waarmee ik enkele maanden verder kan.” 

“Ik vond de Lourdesreis fantastisch. Heb met heel veel medepelgrims fijne contacten gehad. Ook nu ik weer thuis ben heb ik weer enkele pelgrims gesproken. Mijn begeleider is ook al een keer op bezoek geweest. Ik voel me duidelijk minder eenzaam dan voorheen.” 

“Ben met veel troost en bemoediging thuisgekomen. En daar heeft iedereen een bijdrage aan geleverd. Dat vervult mij met dankbaarheid en opgedane positiviteit om de toekomst mee in te gaan.”

Het zijn slechts enkele reacties op de Lourdesreis van vorig jaar, zowel van pelgrims als begeleiders. Bij deze pelgrimstocht draait het allemaal om ontmoeten, zowel met de reisgenoten als de Ander. Volgens de bestuursleden is het bijwonen van de processie een ervaring die niet te beschrijven is, enkel mee te maken. Veel pelgrims putten hier nieuwe energie uit en voelen zich door de tocht beter.

Kees, Letty en Ruud zijn al meermaals in Lourdes geweest en kennen behoorlijk goed de weg. Toch is geen editie van de Lourdesreis hetzelfde. “Ik ga nu voor de achtste keer mee, en het blijft bijzonder. Het is nooit een kopie,” zegt Letty. “Het draait om troost, bemoediging en aandacht. Het beroemde luisterend oor bieden. Iedereen heeft andere dingen meegemaakt en dus is het telkens weer een andere ervaring.” 

Iedereen de kans geven
Precies daarom is het zo belangrijk dat iedereen de kans krijgt dit mee te maken, katholiek of niet. Het Lourdesfonds is 42 jaar geleden opgericht om Boxmerenaren die wegens financiële redenen niet naar het bedevaartsoord kunnen, alsnog de kans te gunnen. Eens in de vijf jaar kan men tegen een zeer scherp tarief mee op een volledig georganiseerde pelgrimstocht. Willen ze vaker mee, dan wordt het volle tarief gerekend.

Naast financiën houdt ook eenzaamheid mensen vaak tegen om naar Lourdes te gaan. De angst om met ‘onbekenden’ op reis te gaan overheerst dan. Ruud: “Maar dat mag juist geen barrière zijn! Vaak krijgen we via via te horen wie toch eigenlijk wel eens mee zou willen. Wij benaderen hen actief, gaan even bij ze op de koffie. We willen voorkomen dat ze zich bezwaard voelen.” Letty vult aan: “Wat heel mooi is om te zien is dat die betrekkelijk eenzame mensen na de reis veel meer contacten hebben. Ze leven heel erg op!”

Vrijwillige begeleiders
Vanaf de eerste ontmoeting op het Weijerplein worden alle pelgrims bijgestaan door een klein legertje vrijwilligers. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat begeleiden en verzorgen zij alle pelgrims. Kees: “Die vrijwilligers betalen zelfs nog een bedrag om mee te gaan. Maar ook voor hen is het natuurlijk een heel bijzondere ervaring. Om met zo’n pelgrim heel de dag mee te mogen lopen, hen te leren kennen en hun reacties te ontwaren, dat is niet te beschrijven.” Jaarlijks zijn er weer veel vrijwilligers die zich bij het Lourdesfonds aanmelden. Ze willen graag mee. “Dat zegt wel genoeg over hoe bijzonder het is, niet?”

Enveloppe
Om de pelgrims een goed onderkomen en comfortabele reis te gunnen, en een deel van de reiskosten voor de begeleiders weg te nemen, vraagt het Lourdesfonds jaarlijks om een donatie. Geen bedrag is te klein. Kees: “We hebben een aantal sponsoren die heel trouw een mooi bedrag overmaken. Maar we gaan ook ieder jaar langs de deuren.” Ruud: “Dit jaar op een heel nieuwe manier. We maken geen gebruik meer van een collectebus maar brengen een envelop rond. Daarin zit een brief waarop mensen kunnen lezen hoe ze eventueel kunnen doneren.” Letty: “Ouderwets met een collectebus rondgaan is niet meer van deze tijd. Mensen hebben steeds minder contact geld. Op deze manier willen we het zo veel mogelijk mensen makkelijk maken.”

Binnenkort valt deze enveloppe bij iedere Boxmerenaar in de bus. Kun jij een kleinigheidje missen en gun jij een andere een onvergetelijke reis naar Lourdes? Lees dan goed de meegeleverde brief en doneer. Iedere euro maakt een verschil en geeft nieuwe energie. “Wij stellen iedere bijdrage bijzonder op prijs en zijn er erg dankbaar voor!”

Uit de krant

Uit de krant