Wil jij King of the World live zien? Er zijn nog beperkt kaarten beschikbaar via bluesaliveboxmeer.nl
Wil jij King of the World live zien? Er zijn nog beperkt kaarten beschikbaar via bluesaliveboxmeer.nl

De blues komt tot leven in De Weijer

Algemeen 227 keer gelezen

BOXMEER | Liefhebbers van gitaarmuziek opgelet! Blues Alive Boxmeer strijkt zaterdag weer neer bij De Weijer in Boxmeer. Het jaarlijkse festijn heeft opnieuw de crème de la crème uit de scene geboekt. Deze achtste editie van Blues Alive belooft dan ook weer een hele bijzondere te worden. 

Ze kenden elkaar destijds niet, maar toen Frank van Gemert en Peter Paul Kissels ontdekten een liefde voor muziek van vroeger te delen, ontstonden er al snel grote plannen. Onder het genot van een goudgele rakker werd de harde muziek van nu afgedaan als nietszeggend en de blues op een voetstuk geplaatst. Een idee werd geboren: “We gaan samen een Bluesfestival organiseren, hier in Boxmeer, we willen de blues levend houden.” 

Want de blues, die lijkt op sterven na dood. Het van oorsprong Amerikaanse muziektype lijdt een moeizaam bestaan. Slechts een handvol jonge gasten doen hun stinkende best om de stijl door de 21e eeuw te loodsen, terwijl een horde veteranen de ware ziel van het gitaargenre gestaag blijft etaleren. Als er in de hitlijsten al blues te horen zijn, wordt door de jonge garde wel gewaardeerd maar niet als Blues herkend. Denk aan nummers van de Rolling Stones, Garry Moore, Red Hot Chili Peppers. 

De Weijer op topniveau
Of toch wel? Volgens Frank zijn er in ons land tal van kleine en grotere bluesfestivals die een trouwe schare aan liefhebbers trekken. “Maar als wij het in Boxmeer op het kaart willen zetten dan moeten we ons onderscheiden,” was de gedachte in 2014. “Daarom mikten we op het hogere segment. We wilden internationale artiesten boeken die je haast nergens anders in een kleine setting kon zien. De lat werd hoog gelegd.”

In combinatie met de kleinschaligheid en sfeer van het bijzondere klooster bleek deze formule een schot in de roos. Jaarlijks verkoopt Blues Alive Boxmeer vrijwel volledig uit en de Amerikaanse gitaarlegenden kennen allemaal ‘Baxmaer’, dat in de pers al als het nieuwe South Side of Chicago is beschreven. Frank: “Het is intiem en sfeervol. De artiesten kunnen na hun optreden ook gewoon aan de bar aanschuiven en biertje bestellen. Het is zó anders dan een groot concert in het stadion. Dat maakt het zo leuk, zowel voor publiek als artiest.”

Topartiesten
Voor zaterdag 24 september zijn er wederom ware legendes uitgenodigd. Dede Priest and Johnny Clark’s Outlaws trappen af met een volle en enerverende mix van blues met rock, soul, jazz en folk. Daarna is het de beurt aan King Of The World. Een ware ‘supergroep’ bestaande uit bandleden die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend. De avond wordt afgesloten door Archie Lee Hooker & The Coast to Coast Blues Band. Archie is inderdaad de neef van de legendarische John Lee Hooker en brengt meeslepende, ziel verrijkende composities tot leven.

Is de blues dood? Niet als het aan Frank en Peter Paul ligt. Hun nieuwste topaffiche haalt de gitaarmuziek naar Boxmeer als nooit tevoren. Blues Alive! 

Er zijn nog enkele kaarten te bestellen via bluesaliveboxmeer.nl

Uit de krant