De koeien bij de Lamperse Hei in Wanroij zijn heel bijzonder.
De koeien bij de Lamperse Hei in Wanroij zijn heel bijzonder. Foto: Hendrik de Jonge

Proef en beleef de Lamperse Hei in Wanroij

Algemeen 331 keer gelezen

WANROIJ | Bij Boertel de Lamperse Hei in Wanroij doen ze er alles aan om bezoekers kennis te laten maken met het boerenbestaan. Middels gezellige groepsaccommodaties en gemoedelijke vergaderruimtes, gekoppeld aan een uitgebreid kijkje in het koeienbedrijf, krijgen gasten een gedetailleerd beeld van hoe het boerenleven er in Wanroij uit ziet. Dankzij de boerderijwinkel kan er zelfs van geproefd worden. 

Slechts een week geleden liep er nog een flinke groepen mannen in pak over het erf. Afkomstig uit Rotterdam; nog nooit een koe van dichtbij gezien. “Het is heel erg leuk om hen hier te ontvangen. Ze kijken hun ogen uit en zijn heel geïnteresseerd. En een schik dat ze hebben!” 

Samen met zijn vrouw Miriam runt Mat van den Broek het vernieuwende agrarische bedrijf. Opgewekt als hij is vertelt Mat over wat er allemaal bij komt kijken en waar op te letten. “Mensen willen beleving!” zegt hij stellig. “Of dat nou is bij een overnachting of vergadering hier, of bij het stukje vlees dat ze kopen. Ze willen een ervaring!” Daar heeft de Wanroijnaar een punt. Als jij een sappig burgertje op de grill legt, vind je het toch mooi om te vertellen wat het vlees zo bijzonder maakt? Dat het van speciale runderen komt?

Mat glundert. “Precies! Die herefordkoeien zijn inderdaad heel bijzonder. Ze zijn niet zo gebruikelijk in de veehouderij omdat ze langzaam groeien en veel werk kosten. Maar het zijn zulke lieve beesten, zo zachtaardig.” Mat begint te lachen: “Maar ze zijn flink koppig!” Het bijzonderste aan het ras is echter het vlees. Dat doet weinig onder voor het wereldwijd geprezen wagyu-vlees. Mat: “De herefordkoe is een vette koe. En zoals we allemaal weten: vet is smaak. Het is écht heel lekker!” 


De slager keurt zijn eigen vlees, denk je nu. Begrijpelijk, maar om twee redenen niet waar. Natuurlijk mag Mat niet zijn eigen koeien slachten en wordt dit voor hem gedaan bij een kleinschalig bedrijf in de buurt. Belangrijker nog zijn de reacties van gasten en klanten. Allen zijn ze lovend over de vleesproducten die in de Boerderijwinkel van de Lamperse Hei liggen. Van echte rib-eye en tournedos tot hamburgers, droge worst en soepvlees, stuk voor stuk barst het van de smaak en is het malser dan mals. Mat: “Als hier gasten en groepen komen logeren organiseren we graag een barbecue. Dat is ontzettend gezellig. Iedereen is dan altijd bijzonder enthousiast over het vlees. Zo enthousiast dat ze voor vertrek toch nog even hier in de winkel komen neuzen.”

Hetzelfde geldt voor klanten. Hebben ze het vlees eenmaal geproefd dan blijven ze naar Lamperen 14 in Wanroij komen. Het is die beleving en bijzondere smaak dat altijd om meer vraagt. De beleving en smaak van het boerderijleven. De beleving en smaak van de Lamperse Hei.

Uit de krant

Uit de krant