Afbeelding

Ook studenten kunnen energietoeslag ontvangen in Land van Cuijk

Algemeen 557 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De prijzen voor energie zijn hard gestegen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom een energietoeslag van de overheid. Tot nu toe werden studenten uitgesloten van de energietoeslag. “Onder studenten zijn ook huishoudens of alleenstaanden die voor wat betreft inkomen en energiekosten in precies dezelfde situatie zitten als niet-studenten, die wel een energietoeslag ontvangen”, zegt wethouder Joost Hendriks. “Het is daarom rechtvaardig dat ook zij een energietoeslag ontvangen.”

Het kabinet heeft de energietoeslag verhoogd van € 800,- naar € 1.300,- . Inwoners in onze gemeente die de energietoeslag van € 800,- al hebben ontvangen, ontvangen op korte termijn automatisch een nabetaling van de ophoging van € 500,-. Voor inwoners die vanaf 1 oktober een energietoeslag ontvangen, geldt dat direct het gehele bedrag van € 1.300,- wordt toegekend.

Studenten
Studenten werden tot nu toe uitgesloten van de energietoeslag. Hierbij werden alle studenten als gelijken beschouwd, terwijl er zeer verschillende woonsituaties kunnen optreden. De Gemeente Land van Cuijk vind het echter niet meer dan redelijk dat studenten, die in dezelfde situatie verkeren als niet-studenten, en ook geconfronteerd worden met hogere energielasten, in aanmerking kunnen komen voor de energietoeslag. Hierbij geldt dat de energietoeslag maximaal eenmaal per huishouden wordt verstrekt.

Verlengde aanvraagtermijn 
Landelijk is besloten dat de energietoeslag over 2022 niet uiterlijk 31 december 2022, maar uiterlijk 30 juni 2023 uitbetaald moet zijn. We wijzigen daarom de uiterlijke aanvraagdatum van 1 november 2022 naar 1 mei 2023. Inwoners hebben meer tijd om de energietoeslag aan te vragen of kunnen op een later moment alsnog de aanvraag indienen. Bij een uiterlijke aanvraagdatum van 1 mei 2023 wordt de aanvraag vóór 30 juni 2023 beoordeeld.

Overige aanvragen
Inwoners die geen gebruik maken van een minimaregeling, maar die ook een laag inkomen (minder dan 120% van het sociaal minimum) hebben, kunnen via de website www.gemeentelandvancuijk.nl/energietoeslag de energietoeslag aanvragen. We zien dat veel inwoners van deze mogelijkheid gebruik maken. Wettelijk gezien is de gemeente verplicht deze afhandeling binnen 8 weken af te handelen Op dit moment is deze termijn nog bij alle aanvragen voor de energietoeslag behaald. “Dit is te danken aan de inzet van een aantal ambtenaren, die forse overuren draaien om de aanvragen tijdig af te ronden”, aldus wethouder Joost Hendriks. 

Uit de krant