De jeugdorkesten treden onder andere op in de Brink kiosk in Sint Anthonis.
De jeugdorkesten treden onder andere op in de Brink kiosk in Sint Anthonis.

Jeugdorkesten Sint Anthonis, Boxmeer en Sambeek slaan handen ineen

Algemeen 681 keer gelezen

REGIO | Samen muziek maken, dat is waar het om draait bij de Boxmeersche Harmonie, Semper Unitas uit Sambeek en Sint Cecilia uit Sint Anthonis. De drie harmonie verenigingen hebben naast het grote orkest ook een opleidingsorkest, ook wel jeugdorkest genoemd. Vorig jaar, (september 2021) zijn deze drie jeugdorkesten een samenwerkingsproject gestart: het Regionaal Jeugd Orkest afgekort RJO. De jeugdbegeleiders van bovengenoemde verenigingen namen samen met docenten het initiatief tot deze gemeenschappelijke activiteit. Aangezien deze vorm van samenwerking tussen muziekgezelschappen in deze regio nog niet eerder toegepast is, zijn de muzikanten, hun dirigenten en de projectgroep bijzonder trots om op 2 oktober dit experiment tot uitvoering te brengen.

Doel van het RJO is om jeugdleden van verschillende verenigingen de kans te bieden om in een groot orkest muziek te maken met leeftijdsgenoten. Een orkest met veel verschillende blaasinstrumenten en slagwerk en dirigenten die op toerbeurt het orkest wekelijks dirigeren. De muzikanten van dit unieke project hebben niet alleen met veel plezier samen muziek gemaakt maar vonden het vooral leuk elkaar te leren kennen.

Het afsluitend concert vindt plaats op zondag 2 oktober: zowel in Boxmeer als Sint Anthonis. Tijdens deze concerttournee worden om 14.00 uur de nieuwe Brinkiosk in Sint Anthonis aangedaan waarna men om 16.00 in de Boxmeerse basiliek een vervolgconcert geeft. De in speciale RJO outfit gestoken muzikanten brengen onder leiding van hun dirigenten Harry Godtschalk en Rob Jacobs een zes tal muziekstukken ten gehore.

De drie verenigingen willen met deze tournee graag aan het publiek laten zien wat het resultaat is van dit mooie lokale samenwerkingsproject. De drie opleidingsorkesten gaan na dit concert weer ieder hun eigen weg maar uiteraard gaat de projectgroep bekijken of en hoe deze samenwerking ook in de toekomst een vervolg gaat krijgen zodat de jeugd in deze regio de mogelijkheid krijgt om vaker in een groter verband muziek te maken om zichzelf als muzikant steeds verder te ontwikkelen.

Optredens RJO Regionaal Jeugd Orkest Sint Anthonis , Boxmeer , Sambeek Zondag 2 oktober 14.00 Brinkiosk Sint Anthonis ( bij slecht weer , MFC Oelbroeck )16.00 uur St.- Petrus Basilika Boxmeer.

Uit de krant

Uit de krant