Ook Jori van Gemert ((Cloud Cukkoo) is niet onbekend met Podium B. Meer weten over het Beugense festival? Kijk op www.podiumb.nl
Ook Jori van Gemert ((Cloud Cukkoo) is niet onbekend met Podium B. Meer weten over het Beugense festival? Kijk op www.podiumb.nl

Al tien edities eigenwijs en opzwepend

Algemeen 437 keer gelezen

BEUGEN | Regionaal talent kijkt jaarlijks uit naar Podium B, hét festival waar de spotlight op hen wordt gericht. Al jaren zwemt het Beugense muziekfeest tegen de stroom in om artiesten uit de dorpen om ons heen een waarderend publiek te bieden. Zaterdag 8 oktober wordt stilgestaan bij de tiende editie. Nou ja, stilstaan....?

Stef Classens, Anneke Miggiels (Angels Rule), The Naked Sweat Drips, Clean Pete: allemaal hebben ze gespeeld in een walm van Grolsch-bier en ham kaas-tosti’s, dé handelsmerken van Podium B. Met gezonde spanning maar vol zelfvertrouwen namen ze plaats op de bühne, dromend van uitverkochte zalen maar dankbaar voor de enkele honderden mensen die naar Beugen kwamen om hen te zien. Tegenwoordig zijn deze artiesten bekende namen. Datzelfde kan gezegd worden van het Beugense muziekopstapje.

“In het begin deden we maar wat.” Pieter Kanters begint te lachen. “We hadden als organisatie bij de oprichting enkel een wild idee van wat we wilden opzetten: Een podium voor al het talent in de regio. Dat was er nergens. Maar hoe we dit wilden realiseren, daar hadden we totaal niet over nagedacht.” Met ongebreideld enthousiasme wist de organisatie in 2011 onverwachts iets baanbrekends op te zetten. “Het was laagdrempelig, gratis en toegankelijk!” maar ook tegendraads en een beetje gekkig. “Zo droegen we als organisatie knalroze shirts. Geen idee waarom. Of het bier: we kozen voor beugelflessen Grolsch, toch weer iets anders. En het eten? Tosti’s!”

De Podium B-formule was een schot in de roos waardoor het nu haar jubileumeditie mag vieren, de tiende editie en wel op zaterdag 8 oktober. “We hebben lang nagedacht of we iets extra’s konden toevoegen. Maar het draait bij ons toch gewoon om de muziek. Daarom vieren we ons tienjarig bestaan met een hele vette line-up!” Zichtbaar raakt Pieter enthousiast als hij enkele voorbeelden noemt. Met name bij de band SPIT zie je hem glunderen: “Dat is de beste 90’s grunge en rock tribute die ik ken. Van Nirvana tot Soundgarden tot Rage Against the Machine, ze kunnen het allemaal. Onvoorstelbaar!” Daarnaast wordt het Podium B bestiert door de energie gitaarband Muddy Goggles, komt Garden in Gloom het Posthuis in weidse en liefdevolle extase brengen met hun bitterzoete mix van folk, country en bluegrass en kunnen we spektakel verwachten van Phillis, Kollee en Metameer schoolband The Wednesdays. Pieter: “Als topafsluiter hebben we Yotta. Met hun mix van ska, punk en reggae is stilstaan geen optie.”

Podium B viert haar tiende editie. Tien edities van tegendraadse opzwependheid en grote aandacht voor de (nog) kleine artiesten. Net als haar publiek en artiesten staat Podium B verre van stil. Integendeel, het dendert vrolijk door!

Uit de krant

Uit de krant