Japanse duizenknoop
Japanse duizenknoop

Waterschap gebruikt heet water als wapen tegen ‘plaagsoorten’

Algemeen 663 keer gelezen

HAPS | Waterschap Aa en Maas heeft mogelijk een succesvolle bestrijdingsmethode ontdekt voor de Japanse duizendknoop. In Haps heeft het waterschap uitvoerig getest met kokend water, waarmee de ongenode gast mogelijk nauwkeurig bestreden kan worden. Dit kan een doorbraak zijn in het tegengaan van de verspreiding van de invasieve woekerplant. “Door met warm water de strijd aan te gaan hopen we dat het voor de plant letterlijk te heet onder de voeten wordt.”

Het waterschap bestempelt de Japanse duizendknop zelfs als ‘plaagsoort’. Dit omdat het woekergedrag andere planten kan verdringen. Daarnaast kan er ‘flinke schade aan dijken en oevers ontstaan door de diepe wortels en erosie aan de kleilaag.’

Duurzame oplossing
Bestrijding van planten wordt het liefst niet gedaan met behulp van chemische middelen. Duurzame middelen zijn logischerwijs beter voor de omgeving. “‘We hebben bij Haps zes weken geleden de Japanse duizendknoop met warm water bestreden. Het hete water is afkomstig van de industrie waar het als koelwater is gebruikt. Het water van 99 graden Celsius wordt met een hogedrukspuit op de plant gespoten,” legt gebiedsbeheerder Thijs Ploegmakers uit. “Deze methode wordt ook gebruikt in stedelijk gebied om onkruid te bestrijden dat tussen tegels groeit. Daardoor kwamen we op het idee om te proberen of het ook op grote schaal werkt om de Japanse duizendknoop in ons gebied te bestrijden. Een belangrijk voordeel is dat het een voordelige en duurzame methode is.”

De resultaten van de test zien er goed uit. “De plant heeft door het hete water een flinke klap gehad en veel takken en wortels zijn dood. We schatten nu dat zo’n 20% tot 30% van de plant kan teruggroeien. Je zult de plant zo’n vier of vijf keer per jaar moeten behandelen. Pas over een aantal jaar weten we of het lukt om de plant helemaal weg te krijgen. Al is het belangrijkste doel om de plant in toom te houden en schade te voorkomen.”

Meer tests
Naar aanleiding van de positieve resultaten gaat Waterschap Aa en Maas binnenkort op meer plekken met warm water aan de slag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant