Schets van hoe de bibliotheek in de Schouwburg er waarschijnlijk uit zal komen te zien.
Schets van hoe de bibliotheek in de Schouwburg er waarschijnlijk uit zal komen te zien. Foto: MARS Interieurarchitecten

Groen licht verhuizing bieb naar Schouwburg Cuijk

Politiek 1.434 keer gelezen

CUIJK | De gemeenteraad van het Land van Cuijk heeft vanavond ingestemd met een verhuizing van de bibliotheek naar de Schouwburg in Cuijk. De gemeente trekt één miljoen euro uit voor de plannen. “Het volk zegt nee. Doe dit niet”, stelt Liesbeth van Heeswijk van Liberaal LVC.

Door Martijn Schwillens

Met de verhuizing van de bieb wil de gemeente, daarbij gesteund door BiblioPlus en de Schouwburg Cuijk, het zogeheten (multifunctionele) ‘Huis van Cuijk’ creëren, met een plek voor 175 tot 200 culturele activiteiten per jaar. CDA, TeamLokaal, GroenLinks/PvdA en D66 (24 zetels) zijn uitgesproken voorstander van de plannen. “Dit geeft meer reuring overdag. Ik baal van de indianenverhalen die de discussie negatief kleuren. Wij begrijpen die, maar er wordt wel iets tegenover gezet. Wij geloven in een cultuurcluster”, benadrukt Mike van Diemen van GroenLinks/PvdA, die ook namens de (afwezige) SP sprak. 

Wel of geen draagvlak?
Helma Pluk (Team Lokaal) vult aan: “Deze verhuizing geeft meer invulling en mogelijkheden voor zowel de bibliotheek als de Schouwburg. In MFC Oelbroeck (Sint Anthonis, red.) is dit al een bewezen concept. Kruisbestuiving is zeker mogelijk. Het is een ideale manier om op laagdrempelige wijze kennis te maken met cultuur. En het is ook een ontmoetingsplek.” Pluk geeft aan te balen van negatieve berichten en een petitie die door ruim 700 tegenstanders was ondertekend. “Te gekleurd”, vindt ze.
Voor coalitiepartner Liberaal LVC en de oppositiepartijen VVD, FVD en LPG (negen zetels) wegen de argumenten van tegenstanders wel zwaar. “Er is geen bewijs dat er voldoende draagvlak is”, zegt Astrid Bannink van LPG. “Nut en noodzaak zijn niet bewezen”, onderstreept Judith Logtens (VVD). De grootste tegenstander, Liberaal LVC, is het meest stellig: “Het volk dat deze gemeente vertegenwoordigt, zegt ‘nee’. Doe dit niet. Een overduidelijke meerderheid vindt dit geen goed plan. Dit blijkt uit de reacties op social media, een petitie, krantenberichten, maar zeer zeker ook uit het zorgvuldige onderzoek dat is gedaan door TIP Land van Cuijk”, verklaart fractieleider Liesbeth van Heeswijk, die vreest dat de geschetste bouwkosten van 990.000 euro vanwege de oplopende bouw- en materiaalkosten ‘nog ongetwijfeld met tonnen zullen toenemen’. “Cuijk roept nu ‘nee’ en de gemeente negeert de wil van bewoners en de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek. Is dit de gemeente die we willen uitstralen? Als Liberaal LVC zijn wij zwaar teleurgesteld. Een niet-gedragen besluit levert verliezers op, voor nu en in de toekomst.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant