Adri-Jan:
Adri-Jan: "Zie je die berkjes daar. Die groeien zo ontzettend snel. Ze zijn nog geen twee jaar oud maar hebben nu al een volwaardige stam!" (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media

Een rondje door natuurpark Zevenhutten: ‘Het is hier zo mooi!’

Algemeen 1.004 keer gelezen

CUIJK | Ingeklemd tussen Cuijk en de A73 ligt natuurpark Zevenhutten. Dat weet natuurlijk iedereen. Minder bekend is men met wat voor bijzonder stukje groen dit eigenlijk is. De Maas Driehoek liep een rondje door het bosgebied samen met Adri-Jan Putmans, natuurwachter bij Zevenhutten.

“Het mooiste moment om hier te lopen is ’s ochtends heel erg vroeg. Dan zie je de meeste dieren. Laatst zag ik bijvoorbeeld een paar vosjes lopen. Of reeën, daar lopen er hier heel veel van rond.” Adri-Jan is natuurliefhebber door en door. Terwijl het Land van Cuijk nog op één oor ligt, genietend van het laatste uurtje nachtrust, wandelt hij met regelmaat al door de bossen. “Als ik dan zo rondloop hier, dan ben ik echt heel trots op dit gebied. Het is hier zo mooi!”

Vallen en laten liggen
Tot Adri-Jan’s takenpakket behoort van alles. In principe is er altijd wel iets te doen. “Ik probeer bijvoorbeeld de paden vrij te maken. Als er een boom omvalt, of op het punt staan om, dan zorg ik ervoor dat die boom wordt weggehaald. Het kan immers voor gevaarlijke situaties zorgen.” Maar wat gebeurt er dan met dié boom, daar verderop? Die gaat ook bijna naar de grond. Adri-Jan knikt instemmend: “Maar die staat niet bij het pad. Daar hoeven we niet naar te kijken. Die laten we vallen en liggen.”

Omgevallen bomen vormen een rijke voedselbron voor insecten en schimmels, die op hun beurt weer de vogeltjes voeden. Adri-Jan loopt naar een slecht uitziende, maar rechtopstaande boom toen. Met de blote hand rast hij een stuk bast van de stam. Het kost hem amper moeite. “Je ziet, deze boom is al dood. Maar kijk eens wat een leven er onder die bast vandaan komt. Dit vormt weer een mooi projectje voor de specht.”

De vrijwilligers zijn druk bezig om een Amerikaanse Vogelkers te verwijderen. (Foto: SK-Media) 

Uitzondering op de ‘laten liggen regel’ is de Amerikaanse Vogelkers. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze boomsoort van oorsprong niet voor in Cuijk. De uitheemse soort groeit als kool en maakt het voor andere flora moeilijker te overleven.

Onruststokers
Naast het natuurlijk onderhoud zorgt Adri-Jan er ook voor dat de bezoekers goed voor het Zevenhutten zorgen. Niet de Amerikaanse Vogelkers maar mensen zijn immers de grootste bronnen van overlast. “In de coronatijd waren er hier jongeren die hier regelmatig tot laat in de avond rondhingen. Vaak met flessen sterke drank en sigaretten. Dat leverde ontzettend veel overlast en rotzooi op. En wat dacht je van dat roken. Dat moet je eens doen met die droogte van deze zomer...” Maar ook bezoekers met honden leveren meer overlast dan ze zelf mogelijk in de gaten hebben. De viervoeters zijn absoluut welkom in het bosgebied, zolang ze maar aan de lijn blijven. “Ze jagen de herten en reeën op, en ook de vogeltjes zijn bang voor ze.” Zodra de natuurbeheerder loslopende honden ziet, spreekt hij de baasjes hierop aan. “En dan hebben ze nog geluk. Als een groenboa het ziet, schrijven hij zonder pardon een boete van honderd euro uit.” Nu er toch over huisdieren gesproken wordt: “Wat doen al die katten hier. Ze vreten mijn vogeltjes op,” zegt de natuurbeheerder geïrriteerd.

Extra helpende handjes
Het onderhouden van bomen en dieren, het bewaren van de orde en rust, het zorgen voor een gezond gebied, Adri-Jan is er maar wat druk mee. “En dan werk ik er ook nog gewoon er naast,” lacht hij. Dit werk doet hij puur uit liefde en hobby, samen met een handjevol andere vrijwilligers.
Afgelopen zaterdag trok voor het eerst dit najaar weer een enthousiaste groep vrijwilligers de bossen in. En enthousiast waren ze zeker! Vol overgave gingen ze aan de slag met het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers. Uiteraard werd de dag voorzien van koffie, thee en iets lekkers, want Adri-Jan hamer er op: “Je moet de vrijwilligers altijd in de watten leggen! Zo extreem vroeg uit de veren als Adri-Jan zelf weleens doet, dat hoefden de vrijwilliger trouwens niet. Ook rond de normalere ochtendtijden is het gebied prachtig. Want Zevenhutten is altijd prachtig!

Vind jij dit ook en wil je een keer meehelpen? Informeer bij Adri-Jan via zevenhutten@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant