Maarten Jilisen (links) en de bouwers bij de feestelijke opening van het Hapshuis.
Maarten Jilisen (links) en de bouwers bij de feestelijke opening van het Hapshuis. "Alle betrokkenen, nogmaals dank!" (Foto: SK-Media) Foto: Persbureau SK-Media

De ‘lust voor het oog’ van Haps is officieel geopend

Algemeen 971 keer gelezen

HAPS | Het Hapshuis in Park de Wild te Haps is woensdagmiddag officieel geopend. De nagebouwde prehistorische boerderij werd in de coronatijd gebouwd en voltooid maar kon door de pandemie niet officieel worden geopend. Aan Olaf de Croon van bedrijventerrein Laarakker en wethouder Maarten Jilisen de eer om het lint in de ‘voordeur’ door te knippen.

“Honderden palen moesten geschild worden, tientallen gaten geboord, ontelbare pennen voor de houtverbindingen werden gemaakt, sleuven gegraven en veel grondwerk werd verzet,” vertelt Marius Manders, voorzitter van stichting Park de Wild, in zijn openingstoespraak. De tien dagen die de vrijwilligers nodig hadden om het bouwsel te realiseren waren volgens de voorzitter ‘echt afzien’, mede vanwege de tropische temperaturen. “Echter het enthousiasme waarmee iedereen vanaf het begin zijn bijdrage heeft geleverd was ongekend.”

Het Hapshuis is een houten geraamte van een boerderij zoals die in de prehistorie te vinden was in onze omgeving. Opvallend aan de constructie is de volledige absentie van spijkers en schroeven. De dwarsbalken, middenstaanders en sporen zijn allemaal met elkaar verbonden middels houten pengat-verbindingen. Dankzij deze techniek is het houten geraamte niet alleen ‘een lust voor het oog’, maar ook van educatieve waarde. Marius: “Bezoekers kunnen kennis maken met de verschillende opties en bouwtechnieken.”

De toespraak wordt besloten met een dankwoord aan iedereen die het Hapshuis werkelijkheid heeft gemaakt. Onder andere Leo Wolterbeek, die de bouw heeft geleid, Bedrijvenpark Laarakker voor de financiële steun, gemeente Cuijk voor hun medewerking en diverse ondernemers en organisaties voor het beschikbaar stellen van materiaal en kennis, kunnen niet vaak genoeg bedankt worden.

“Wij zijn trots op het resultaat, het is niet alleen een aanwinst voor Park de Wild maar zeker ook voor Haps en het Land van Cuijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant