Tom heeft een nieuwe rolstoelbus nodig. Wil jij hem helpen? Ga naar https://www.doneeractie.nl/een-rolstoelbus-voor-tom/-68413 of scan de QR-code!
Tom heeft een nieuwe rolstoelbus nodig. Wil jij hem helpen? Ga naar https://www.doneeractie.nl/een-rolstoelbus-voor-tom/-68413 of scan de QR-code! Foto:

Kun jij iets missen voor een nieuwe rolstoelbus voor Tom?

Algemeen 2.185 keer gelezen

BOXMEER | Door een zeldzame stofwisselingsziekte is de 8-jarige Tom gebonden aan zijn rolstoel. Om goed het dagelijkse leven door te komen is een rolstoelbus noodzakelijk. Boxmerenaren Nienke en Sander kochten vijf jaar geleden een gebruikt exemplaar. Deze is inmiddels echt aan het einde van zijn leven. Met een doneeractie proberen Nienke en Sander geld in te zamelen voor een nieuwe, nagenoeg onbetaalbare vervangende rolstoelbus.

Dit vervoersmiddel biedt Tom en zijn familie vrijheid, rust en veiligheid. Toms school, waar hij door de fijne en goede zorg van Stichting Lotta gewoon naar toe kan, is op loopafstand. Maar voor andere dingen die Tom graag doet, zoals het logeerhuis, de bezoekjes aan oma om lekker te lachen en te knuffelen, of een rondje wandelen bij het rolstoelvriendelijke Eendenmeer, is een rolstoelbus noodzakelijk. Ook moet de jonge Boxmerenaar geregeld naar het ziekenhuis, al dan niet met spoed. Maar om diverse redenen kan hij niet worden vervoerd per ambulance. Nienke: “Het is dan toch niet te doen telkens een speciale taxi te reserveren? Dit moet vaak vroeg van te voren, zeker nu met alle personeelstekorten. En dan houdt de taximaatschappij ook nog eens aan dat ze een half uur eerder of later mogen komen.” 

Vijfdehands
Hier zit precies de crux van de situatie. Tom kan niet zonder rolstoelbus, maar zijn huidige is aan het einde van zijn Latijn. Al voor het tweede jaar op een rij komt het Renaultje met de banden over de sloot door de APK heen. Nienke: “Laatst hadden we nog een motorstoring waardoor ie maar moeizaam wilde optrekken. Het kostte toch al weer enkele honderden euro’s om die storing te verhelpen. Maar goed, de bus was misschien al wel vijfdehands toen we hem kochten.”

In Vortum-Mullem hebben Nienke en Sander een perfecte vervanger zien staan. Met een beetje geluk gaat deze mee tot Tom achttien kaarsjes mag uitblazen. Wel zo handig, want hoewel Toms niveau niet meer ontwikkelt, zal zijn lichaam net zo groeien als ieder ander. Nienke geeft aan dat het “fijn is als de bus alvast groot genoeg is.”

Duur
Helaas is er een prijskaartje van €45.000.- “Wij hebben wel wat spaargeld. Maar echt niet zo veel,” zegt Nienke teleurgesteld. “We vinden het heel moeilijk om andere mensen om geld te vragen. Daar houden we echt niet van. Maar we hebben toch moeten besluiten om een crowdfundingsactie te starten. We kunnen niet anders.” Via het eigen netwerk en andere kanalen vergaart deze actie langzaam bekendheid, maar het kan altijd beter. Nienke is ook al druk in weer om op andere manieren aan dit bedrag te komen. Zo denkt ze na over een statiegeldactie, is ze in gesprek met de gemeente en schrijft ze diverse fondsen aan. Echter mogen fondsen enkel door een hulpverlener worden aangeschreven, kunnen serviceclubs als Kiwanis en de Lions niets door voor individuen en kan de gemeente hooguit iets doen als er eventuele aanpassingen moeten worden gedaan aan de bus.

De hoop is om voor juli het bedrag bij elkaar te hebben. Dan verloopt namelijk de APK van de huidige rolstoelbus. Of ie een daar nog een keer door komt: Nienke betwijfelt het. “Maar we hebben wel echt een nieuwe nodig.” Tom is een super lieve jongen. Hij kan ontzettend veel lachen, is gek op knuffelen en geniet van het leven. Hij en zijn gezin willen heel graag een zo normaal mogelijk gezinsleven kunnen lijden. Als Tom wil blijven genieten van de vrijheid, het wandelen in de natuur en zijn bezoekjes aan oma, dan is een goede rolstoelbus dus noodzakelijk. 

Alles helpt
Nienke hoopt dan ook dat zo veel mogelijk mensen een steentje willen bijdragen. Maar ze is zich ook bewust van de huidige tijd van inflatie en energiearmoede, waarin veel mensen iedere euro drie maal moeten omdraaien om rond te komen. Geenszins wordt er van hen iets verwacht. “Als je ons wil helpen is dat heel fijn. Alle beetjes helpen, hoe klein ook. Daar zijn we dan ook onwijs dankbaar voor. Maar doe het alleen als je het écht kan missen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant