Het Van der Valk hotel in Cuijk.
Het Van der Valk hotel in Cuijk. Foto: Google Streetview

Gemeente Land van Cuijk gaat 58 minderjarige asielzoekers opvangen in Van der Valk hotel Cuijk

Algemeen 2.274 keer gelezen

CUIJK | Gemeente Land van Cuijk heeft besloten om met ingang van december 58 minderjarige, alleenstaande asielzoekers (AMV’ers) op te vangen in Hotel Van der Valk in Cuijk. De opvangperiode bedraagt drie maanden. Het zou gaan om een groep van jongens en meisjes uit de leeftijdscategorie 15 tot 17 jaar, afkomstig uit Syrië, Eritrea en Somalië. De gemeente geeft aan dat het dus niet gaat om zogenaamde ‘veiligelanders’, die geen kans maken op asiel. Het waren juist enkele veiligelanders die in het voormalige AZC in Overloon voor veel overlast zorgden.

Gemeente Land van Cuijk over de opvang: “Aangezien het hier gaat om een groep die kansrijk is voor een verblijfsvergunning in Nederland en de begeleiding goed is geregeld, stemt het college op humanitaire gronden in met het verblijf van de AMV’ers bij Van der Valk.” 

Opvang
De opvang is in opdracht van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en wordt geregeld door hulporganisatie Nidos. Deze organisatie voert als onafhankelijke (gezins-) voogdijinstelling, op grond van de wet, de voogdijtaak uit voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Verzekerd wordt dat de AMV’ers ieder moment van de dag, heel de week door, zich kunnen wenden tot gespecialiseerde begeleiders. Deze begeleiders zijn bekenden van hen, aangezien ze ook al bij de groep aanwezig waren op de vorige verblijflocatie, het Van der Valk hotel in Nuland.

Het Cuijkse hotel heeft zelf aangeboden om de 58 minderjarigen hier op te vangen, nu de verblijfperiode in het collega-hotel in de gemeente Den Bosch eind deze maand afloopt. Gedurende de drie maanden dat de AMV’ers in Cuijk worden opgevangen kunnen ze een dagbestedingsprogramma volgen, krijgen ze onderwijs en kan er worden gesport.

Overleg
De wijkraad Heeswijkse Kampen is door de gemeente geïnformeerd over de opvang. De wijkraadvoorzitter bevestigt dit en geeft aan achter het besluit te staan, “maar wij gaan hierover nog wel even goed met elkaar in overleg.”

Uit de krant