Pierre Bos, voorzitter Visit Land van Cuijk, in gesprek met boeren.
Pierre Bos, voorzitter Visit Land van Cuijk, in gesprek met boeren.

Samen van Waarde voor een vitaal platteland

Algemeen 629 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Het Land van Cuijk is een welvarende regio met een sterke stabiele agrarische structuur met unieke netwerkverbindingen. ZLTO Land van Cuijk lichtte de kansen en bedreigingen 25 november toe met de presentatie van haar Visie op het buitengebied Land van Cuijk. 

De uitdagingen op gebied van water, klimaat en natuur zijn groot en hebben per gebied en per ondernemer andere impact. ZLTO, de lokale belangenbehartiger, heeft met leden, alle grondeigenaren in Land van Cuijk en via workshops met jonge agrarische ondernemers een fors boekwerk opgeleverd met haar visie tot 2030. ‘We willen samen met de gemeente en andere partijen aan tafel om te zorgen dat er een leefbaar platteland met perspectief overblijft. Samen bekijken wat de mogelijkheden en kansen zijn. Lokaal wat lokaal kan op gebied van energie, natuur, diensten of producten zodat het verdienmodel in de regio blijft”, zegt Rob Wientjes, voorzitter ZLTO Land van Cuijk en melkveehouder in Sint Anthonis. De Visie heeft dan ook de ondertitel ‘Samen van waarde’ meegekregen. 

Interessante feiten
Hoogleraar Leo den Hartog praatte de aanwezigen bij over de wereldwijde voedselvoorziening en de bijdrage van Nederland. Als belangrijkste manieren om het klimaat te verbeteren noemde hij tegengaan van voedselverspilling, overconsumptie en efficiëntieverbetering. Ook een eyeopener: ‘Willen we alle mensen in een zelfvoorzienende kringloop binnen de gemeente voeden dan hebben we zestien keer het Land van Cuijk nodig’, zei Raymond Derks, vicevoorzitter en adviseur Ruimtelijke Ordening. De presentaties gaven de ruim honderd boeren, politici, ambtenaren en belangstellenden stof genoeg tot napraten onder het genot lokale lekkernijen. Anton de Weerd, voorzitter AgriFood Tech, gaf mee dat landbouw geen sluitstuk moet zijn. De bedrijven die overblijven zijn van cruciaal belang om de leefbaarheid van het platteland te garanderen. 

De feestelijke presentatie vond plaats in een prachtige ambiance: een kalkoenenstal van familie Jacobs in Rijkevoort. “Wij staan voor verbinden, samenwerken en denken in mogelijkheden. Wij willen de uitdagingen graag samen met onze leden, de gemeente en andere partijen oppakken en gaan nu aan de slag met uitvoeringsprogramma’s”, besluit Rob Wientjes. De Visie is te lezen op www.zltolandvancuijk.nl met ook zes inspirerende interviews met jonge agrarische ondernemers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant