Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Burgemeester Hans hengelt naar een brij van voorspelbaarheden’

Algemeen 503 keer gelezen

Toen Hans Teunissen een jaar of twee geleden burgemeester van Gennep werd, vroeg hij zich af wat hij er moest gaan doen. Hans is een aardige vent, dus hij wil wel iets van zijn leven, en voor nu, iets van Gennep maken. Hij had de vrije hand, want hij constateerde dat er geen toekomstvisie was. Waar wilde Gennep heen?

Hans is er uit. Hij wil een rapportje opstellen waarin moet staan hoe de gemeente Gennep er in 2040 moet uitzien. Goed plan. Maar nou blijkt die aardige Hans ook een beetje van de naïeve soort te zijn.

Hij wil namelijk met praatavonden en enquêtes de bevolking mee laten praten over het toekomstig plaatje van Gennep. En daarmee trapt hij in de valkuil die sommige mensen democratie noemen.

Beste Hans, bestuurders worden benoemd of gekozen om hun visie, om ideeën te vormen en plannen te maken. Om de kar te trekken.

Je kunt je afvragen wat je in die paar jaar tot 2040 daadwerkelijk aan Gennep kunt veranderen maar ik geef je het voordeel van de twijfel. Je zult dan wel zelf aan de bak moeten. Vraag je het aan je inwoners, dan komt er geen bal van terecht. De uitkomst van jouw ‘volksraadpleging’ leidt tot de grootste gemene deler, dus een kleurloos mengsel en een brij van voorspelbaarheden. Iedere inwoner van jou wil leuke dingen dichtbij, het mag niks kosten en alle lastigere dingen moeten ze in de andere gemeenten maar doen. Ook als jouw inwoners intelligenter zijn dan pakweg die van het Land van Cuijk, dan kunnen zij niks met die verlanglijstjes die jij en je ambtenaren nu op de gemeentelijke website hebben gezet. Het zijn steeds appels en peren. Wil je beter openbaar vervoer binnen je dorp of beter openbaar vervoer naar het andere dorp? Wat is dit nou voor een vraag?

Het lijkt zo lief en zo democratisch om je bevolking zo bij de toekomst van de gemeente te betrekken. Maar het lijdt tot niks, nada. Dit is de dood in de pot.

Hans, als je er iets van wil maken, dan moet je met de billen bloot. Dan moet je zelf aan de bak en met bijzondere ideeën komen. Dan zul je altijd zien dat er groepen inwoners tegen zijn. En daar moet jij je niks van aantrekken. Pas dan kan het iets worden.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant