Het Elzendaalcollege gaat voor duurzaam en heeft het bronzen Eco-Schools certificaat behaald.
Het Elzendaalcollege gaat voor duurzaam en heeft het bronzen Eco-Schools certificaat behaald.

Bronzen Eco-Schools certificaat voor Elzendaal

Algemeen 598 keer gelezen

BOXMEER | Het Elzendaalcollege in Boxmeer heeft zich een jaar geleden aangemeld bij het Eco-Schools programma met als doel het felbegeerde, internationale, groene keurmerk te bemachtigen. Hiermee laat de middelbare school zien werk te maken van een duurzame toekomst, iets dat jongeren erg belangrijk vinden. Na een jaar zwoegen zijn de eerste duurzame stapjes goed zichtbaar. Dat werd dinsdag 22 november ook beloond met een bronzen certificaat.

Een groepje van acht leerlingen is het afgelopen jaar bezig geweest om de Boxmeerse vestiging van het Elzendaalcollege een duurzaamheidsimpuls te geven. Zo hebben ze onder andere gezorgd voor meer groen rond het schoolgebouw en zijn ze verantwoordelijk voor inzamelbakken voor plastic flesjes. Dit laatste initiatief heeft weer gezorgd voor 130 euro aan opgehaald statiegeld, wat nu ten goede komt aan het WNF. Het mes snijdt dus aan twee kanten. 

Op naar zilver
“Hou dit vooral vast. Blijf inspireren, motiveren en soms eigenwijs doen tegen je docenten,” stelt Patricia Eikelenboom van Eco-Schools. “Ik nodig jullie dan ook met trots uit om nu voor zilver te gaan. Dan mogen jullie je ook bemoeien met beleidszaken binnen school. Dat is super leuk!”

“Daar heb ik ook al ideeën voor. Ik heb tijdens corona met opa heel veel insectenhotels gebouwd,” antwoordt één van de actieve leerlingen enthousiast. Het plan ontstaat om samen met nestkastjes dit soort hotels te plaatsen rondom het Elzendaalcollege. 

Zelfstandig
“Geweldig dat jullie hier zo druk mee bezig zijn, ondanks jullie drukke studie,” prijst Patricia trots. Ze is met name onder de indruk van de zelfstandigheid waarmee de leerlingen te werk zijn gegaan. Bij sommige Eco-Schools is er veel begeleiding nodig van de meewerkende docenten. Bij het Elzendaalcollege in Boxmeer kregen de leraren al meer een faciliterende functie toebedeeld. “Jullie hebben écht heel veel zelf gedaan en als een team gewerkt. Dat is heel mooi,” stelt één van de docenten trots. “We gaan nu door naar groen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant