MSD Biotech in Oss. (Foto: Erik van Rosmalen)
MSD Biotech in Oss. (Foto: Erik van Rosmalen) Foto: Erik van Rosmalen

Vakbond adviseert tegen cao eindbod MSD, ‘de winst wordt erg oneerlijk verdeeld’

Algemeen 2.063 keer gelezen

OSS/BOXMEER | Vakbond FNV adviseert leden om tegen het cao eindbod van farmaceut MSD te stemmen. “Als je bedenkt dat MSD in Nederland in 2021 3,2 miljard euro winst maakte, is dat voor ons als FNV reden om vast te stellen dat de winst erg oneerlijk wordt verdeeld”, aldus FNV cao onderhandelaar Paul Smink. Bij MSD Nederland werken zo’n 5000 mensen verspreid over de vestigingen in Oss, Boxmeer en Haarlem.

Na twee maanden van onderhandelen bij Nederlands grootste geneesmiddelenbedrijf MSD is er nog altijd geen nieuwe cao. Inmiddels heeft MSD een eindbod neergelegd wat ver weg blijft bij de FNV cao eisen. FNV legt dit eindbod dan ook met een negatief advies bij de leden voor. Smink: “Belangrijk uitgangspunt van onze cao eisen is de automatische prijscompensatie (APC). Die is vastgesteld op 14,3 procent. Dat is het bedrag dat je nu meer moet betalen voor boodschappen, energie, benzine, hypotheek; dus gewoon het dagelijks levensonderhoud. MSD heeft nu in zijn eindbod voor de cao uiteindelijk voor 2 jaar 5,4 procent per jaar geboden, plus 1000 euro per jaar eenmalig. Geld dat je echter niet structureel krijgt en dat ook geen invloed heeft op de pensioenopbouw. Als je bedenkt dat MSD in Nederland in 2021 3,2 miljard euro winst maakte, is dat voor ons als FNV reden om vast te stellen dat de winst erg oneerlijk wordt verdeeld. Daarom raden wij onze leden aan om tegen dit eindbod te stemmen!’”

Organon
In oktober schoten medewerkers van Organon het eindbod van die grote farmaceut met 1000 Osse medewerkers af. Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie zei toen dat er iets moet gebeuren om betere lonen af te dwingen. “Want mensen gaan het anders niet redden de komende tijd. Met de enorme inflatie zou een winstgevend bedrijf als Organon op zijn minst moeten zorgen dat zijn personeel zijn koopkracht behoudt. De boel moet eerlijk verdeeld worden. We bespreken nu met de medewerkers hoe ze verder willen. Acties zijn niet ons doel, want we willen er nog steeds uitkomen, maar ik sluit niks uit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant