Het voormalig AZC in Overloon.
Het voormalig AZC in Overloon. Foto: Google Street View
INGEZONDEN

‘Een dikke plak salami’

Algemeen 1.782 keer gelezen

Het is lastig om als gekozen volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad goed je werk te kunnen doen. Want telkens als het spannend wordt, word je de geheimhouding ingetrokken. Nu ook weer. Op 26 september was de eerste besloten werkbijeenkomst over de ‘opgaven asielketen’. Afgelopen donderdag, 24 november was het tweede besloten overleg met wederom de ‘opgaven asielketen’. Aangezien er over de inhoud van dit overleg niets gedeeld mag worden en ook wat betreft het proces achter de schermen, is het een raadsel, hoe we het vertrouwen van de bevolking behouden in dit precaire dossier. Een klein tipje van de sluier is wel dat de presentatie die we te zien kregen, gegoochel met cijfers in een nét te klein lettertype simpelweg onnavolgbaar was. Een niet te lezen PowerPoint-presentatie met aantallen waar mensen verdeeld worden in hokjes en gereduceerd worden tot de opgelegde “taakstelling”. Het maakt niet uit of deze taakstelling provinciaal, nationaal of vanuit de EU is. Bij het woordje taakstelling springt het College in het gelid. Een vreemde gewaarwording om mee te maken. Het belang van de lokale bevolking lijkt volledig te worden genegeerd. Het gedachtegoed “dat gaan we niet doen” ontbreekt volledig. Verzet zal er simpelweg niet plaatsvinden door de door u gekozen volksvertegenwoordigers. Het huisvesten van statushouders en Oekraïense vluchtelingen is een taak van het College; CDA en Team Lokaal zullen dan ook terughoudend zijn in het uiten van kritiek.

FVD Land van Cuijk is volstrekt helder in haar standpunt: AZC’s openen op verzoek van de overheid, daar zijn wij faliekant tegen. Geen enkele andere partij had dit in het verkiezingsprogramma staan.

Waar ligt nu de grootste valkuil?
We rekenen ons ‘rijk’ met al een AZC in Grave, een opvanglocatie voor Oekraïners en statushouders in Overloon en een nieuw AMV-hotel in Cuijk. Ondertussen is de spreidingswet asielzoekers in de maak. Hierdoor kunnen eerder gedane beloftes van het College worden overruled. Wordt er door het COA al verlekkerd gekeken naar de potentieel vrijkomende locatie van Metameer in Stevensbeek?

Kent u de salamitactiek?
Ging er bij het sluiten van het AZC in Overloon in mei 2022 een zucht van verlichting door de dorpen Stevensbeek en Overloon, bleek het College ineens op de proppen te komen met statushouders, dit bleek achteraf een interessant woordspelletje. Opvallend is wel de denkwijze van het College. Het pand in Overloon wordt niet ten volle benut, dus is het toch wel prettig om alvast vooruit te lopen op onze taakstelling. Zo is de huur van het pand, wat van de Rijksgebouwendienst is en de gecontracteerde 24-uurs beveiliging allemaal net wat rendabeler.

Ieder half jaar komt het College bij de raad langs om te zoeken naar draagvlak voor een hoger aantal opvangplaatsen. Zo gaan we nu van 250 naar 550. Een dikke plak salami zullen we maar zeggen. Over welke aantallen zal er over 6 maanden worden gesproken?

Er komt elk jaar een stad zo groot als Deventer bij in ons land. Nu de provinciale staten verkiezingen voor de deur staan in maart 2023 zullen veel partijen opperen om de asielstroom te beperken. Het is niet alleen het systeem dat in stand gehouden wordt, het is ook het besef dat we werkelijk niets lijken doen om onze eigen jeugd van woningen te voorzien. Want zij zullen het onderspit delven. Van de vrijkomende huurwoningen van Mooiland gaat nu al een ruim percentage naar statushouders wat in de toekomst zal oplopen tot 1 op de 5 woningen.

Marianne Akkermans
FVD Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant