Het is elke dinsdagmiddag een gezellige boel in de ‘Hopse Huuskamer’ in Haps.
Het is elke dinsdagmiddag een gezellige boel in de ‘Hopse Huuskamer’ in Haps.

Wat is er nou gezelliger dan samen een spelletje doen?

Algemeen 797 keer gelezen

Het is vaker gezegd: doordat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten wonen, is contact en ook de zorg die men had in het ouderwetse bejaardentehuis, veel minder vanzelfsprekend geworden. Veel ouderen zijn alleenstaand, men moet dan de deur uit voor een groet, een praatje of samen koffie drinken. Het besef groeide dat er oplossingen gezocht moeten worden om voor dat contact te zorgen. Wat kunnen we doen? Waar zijn de gelegenheden om in een ontspannen sfeer met elkaar te zijn? 

Door Josje Goos 

Groep van 30 
Eind 2017 zette Henk Geene de eerste stap om mensen bij elkaar te krijgen om een plan voor wonen, zorg en welzijn op te stellen. In de loop van 2018 was het zover. Per kerkdorp van de gemeente Cuijk kwamen er zo’n 5 à 6 afgevaardigden, in totaal 30, hiervoor bij elkaar in ‘De Burght’ in Linden. Vanwege dit aantal werd het de ‘Groep van 30’ genoemd. Corona heeft de organisatie van de plannen zeer vertraagd.

Steunpunt Mariagaarde
Wij spraken in ‘Steunpunt Mariagaarde’ in Haps met Hans Cornelissen en vrijwilligster Annie de Haas. Hans: “In eerste instantie zorgt Mooiland voor de sociale woningen, Pantein is voor de zorg, blijft over ‘Welzijn’ en daar willen wij van KBO Haps voor zorgen. Theo Bens, Lenie van Raaij en ik van de groep van 30, zochten naar een locatie om een huiskamer te organiseren en vonden die in hotel ‘De Molen’. Er stond een biljart, er konden spelletjes worden gedaan en natuurlijk gebuurt. Het zou in april 2020 van start zijn gegaan, maar toen kwam corona. Begin 2022 werd de draad weer opgepakt. Theo en Lenie waren gestopt vanwege verhuizing, daarom stopte ook ik bij de groep van 30. Voorzitter KBO Haps, Cas Arts, wilde proberen via KBO de huiskamer te organiseren. In ons dorpsblad ‘De Schakel’ werd een oproep geplaatst met de vraag of daarvoor interesse was. Na die oproep vond er in april 2022 een informatieavond plaats in ‘Het Steunpunt’, die door ruim 40 personen werd bezocht; er werd op die bijeenkomst al flink gekaart, spelletjes gedaan en gebuurt. Steunpunt Mariagaarde is gevestigd in een appartementencomplex voor ouderen aan de Irenestraat, een toepasselijke locatie want daar stond vroeger het Dorpshuis. In deze ruimte is er vanuit Sociom op maandag, woensdag en vrijdag de dagopvang, onze ‘Huuskamer’ is op dinsdagmiddag. 15 tot 20 ouderen hebben hier elke week een echt gezellige middag. Het is jammer, dat de mannen zo weinig vertegenwoordigd zijn, zij gaan kennelijk liever een keutje leggen in de sporthal. Omdat onze ruimte ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, kan daar helaas geen biljart geplaatst worden. (Lachend) Wij noemen de sporthal onze concurrent.”

Activiteiten
Op onze vraag wat er zoal wordt gedaan, antwoordt Annie: “Tot aan de coronatijd was er een brei- en hobbyclub, maar die liep wat af. Nu wordt er vooral gekaart en gerummikubt. Onder het spelen wordt er veel gepraat en veel gelachen. Om drie uur drinken we samen koffie of thee met natúúrlijk een koek(je).

Ik ben altijd al actief geweest bij de KBO, waar geregeld bijeenkomsten werden georganiseerd, toen ook al in het Steunpunt. Naast de gewone samenkomsten werden er ook speciale middagen georganiseerd, waarop iedereen welkom was: een Sinterklaasmiddag, de Kerstviering (deze viering in de kerk, daarna in de Posthoorn) met mooie zang van het ouderenkoor en “Alaaf!” Carnaval, waarop men natuurlijk vrolijk verkleed kwam. Ook hielden we twee maal per jaar een modeshow, waarop enkele van onze eigen mensen de collectie showden, dat werkte heel goed en was ook ontzettend leuk. Op deze speciale bijeenkomsten was het wel veel drukker dan normaal. Verder feliciteerden we iemand die 90 jaar werd met een feestelijke bos bloemen. Ik maakte door het jaar heen veel foto’s en elk jaar maakte ik daarvan een uitgebreid fotoalbum. Daarin vermeldde ik ook degenen die dat jaar overleden waren. Het is een groot plezier om die albums door te kijken, herinneringen op te halen, na te genieten en te zien wie er allemaal aanwezig waren. We organiseerden ook elk jaar uitstapjes, onlangs naar de Tuinen van Arcen en naar het Oorlogsmuseum in Overloon. We willen heel graag op oude voet onze bijeenkomsten, ook de speciale vieringen, blijven organiseren.

Informatie 
Hans: “Wij moeten voor deze ruimte huur betalen. Daarom vragen wij € 1,00 voor de koffie een € 1,00 voor de stoel, dat is te doen. Je hoeft dan thuis geen koffie te zetten en hier is het lekker warm. In ‘De Schakel’, het dorpsblad van Haps, staat in elke uitgave vermeld wat hier zoal te doen is. Kom gerust eens langs, alleen of samen met een vriend(in), u vindt het vast heel gezellig. Ook jongere senioren zijn van harte welkom, graag zelfs. U hoeft niet perse KBO-lid te zijn. Locatie: Irenestraat 11A, dinsdags geopend van 14:00 tot 16:30 uur. Voor verdere informatie, zie KBO Haps.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant