Wat extra schoenen in de maat 36 of groter, zijn altijd welkom.
Wat extra schoenen in de maat 36 of groter, zijn altijd welkom.

Land van Cuijk geeft massaal en ‘hartverwarmend’ gehoor aan inzamelingsactie voor AMV’ers

Algemeen 586 keer gelezen

CUIJK | Fietsen, warme kleding en leuke activiteiten: aan al die zaken hadden de pas aangekomen AMV’ers in het Van der Valk Hotel te Cuijk behoefte. De Wijkraad Heeswijkse Kampen kwam zodoende in actie. Vlak voor de feestdagen vroegen ze iedereen die kleding of fietsen kon missen om deze te doneren. De reactie op deze inzamelingsactie is overweldigend en volgens de wijkraad ‘hartverwarmend’. Inmiddels hebben alle 54 jongeren al een fiets en is er voldoende kleding. 

“Vaak hebben mensen de fiets eerst nog op eigen kosten opgeknapt, zodat hij meteen gebruikt kon worden. En waar dit niet gebeurd maar wel nodig was, heeft een aantal handige jongeren zelf de fietsen voorzien van nieuwe banden, kettingen gesmeerd en remmen gerepareerd,” meldt Yvette van Rijckevorsel, voorzitter van de wijkraad. Tot meermaals toe benoemt ze hoe ontzettend mooi en hartverwarmend ze de respons van haar mede-Land van Cuijk-genoten vindt. 

Met deze fietsen kunnen de jongeren, afkomstig uit voornamelijk Syrië, Eritrea, Somalië, eenvoudig trappen richting Grave. Sinds deze week kunnen ze daar naar school. 

Kleding voldoende, maar...
De jongeren kampten tevens met een gebrek aan voldoende, warme kleding. Wie wat overhad kon dit afgeven aan de Perenboom 4 te Cuijk. Aan deze oproep is ruim gehoor gegeven. Dagelijks werden er tassen en dozen vol afgegeven. “Echt geweldig!” meldt Van Rijkevorsel. “Een bijzondere bijdrage kwam van de KBO Cuijk, de ouderenbond, die speciaal voor de jongeren prachtige sjaals en mutsen hebben gebreid.” De meest gewilde kledingstukken zijn op oudejaarsavond door de begeleiding onder de jonge AMV’ers verloot middels en leuke bingoavond. 

Belangrijk om te vermelden is dat het inzamelpunt aan de Perenboom 4 nog niet dicht is en mensen nog altijd wat kunnen doneren. “Is er ooit genoeg om 54 jongeren te kleden?” vraagt Van Rijckevorsel zich lachend af. Daarnaast zouden wat extra paren schoenen ook meer dan welkom zijn. Maat 36 of groter, het is allemaal goed.

Dankjewel
“De dankbaarheid en de blijdschap die ik dan op de gezichten van de jongeren zag, is met geen pen te beschrijven,” zegt Van Rijckevorsel, als ze terugdenkt aan de momenten dat ze weer wat kleding kwam brengen. “De vele handen die ik heb gedrukt en de (glim)lachjes die ik kreeg (…), hebben echt indruk op me gemaakt. De donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn nog nooit zo mooi geweest en namens de wijkraad wil ik al die mensen die zo gul hebben gedoneerd heel hartelijk bedanken!”

Uit de krant