Wethouder Maas en boer Job. Maas:
Wethouder Maas en boer Job. Maas: "Dit is echt een geweldig voorbeeld van natuurinclusief boeren."

Rijkevoortse akkers worden nieuw natuurgebied: ‘Het mooie van dit soort projecten is dat we elkaar gevonden hebben’

Algemeen 4.455 keer gelezen

RIJKEVOORT | Het is misschien nog niet te zien, maar Land van Cuijk is een natuurgebied rijker. Boer Job Albers van de Rijkevoortse zorgboerderij An ’t Hoag heeft een groots, groen plan voor zijn 9,5 hectare grond gemaakt. Dit in samenwerking met de gemeente en provincie, Waterschap Aa en Maas, het GroenOntwikkelfonds Brabant, Bosgroep Zuid-Nederland en Orbis. Uit de boerenvelden moet een natuurgebied ontstaan waarin het agrarische en het ongerepte samenkomen, voor iedereen om van te genieten. Wethouder Antoinette Maas stak als eerste de schop in de grond om de eerste van de 3000 bomen te planten. 

“Vroeger gingen wij hier altijd stekelbaarsjes vangen. Helaas zijn die visjes er niet meer.” Door veranderingen in het landschap is de biodiversiteit in de naast gelegen sloot drastisch verminderd. Een doodzonde, volgens de innovatieve boer. Al enkele jaren geleden heeft Job, die zich moeilijk kon vinden in het gebruikelijke agrarische verdienmodel, zijn onderneming omgedoopt tot zorgboerderij. Of ‘doe-boerderij’, zoals hij het liever noemt. Met vijftien runderen, twee varkens en een honderdtal kippen kan hij leuke en leerzame dagbesteding verzorgen voor zijn cliënten. Daar zijn nu extra activiteiten bijgekomen met de aanleg van een voedselbos. “Hier komen bijvoorbeeld wilde- en paardenkastanjebomen te staan. De koeien zijn er dol op en het is ontzettend goed voor ze,” zegt Job. “De koe is van nature ook een bosranddier. Dat zijn mensen veelal vergeten, maar je zal het straks zien hier. Het oergedrag van de koe komt naar boven.” Verder gaat Job zich richten op een beetje fruitteelt en kleinschalige akkergebouw, bedoeld voor zowel menselijke consumptie als veevoer. Het uiteindelijke doel is om volledig zelfvoorzienend te zijn.

De gemeente en andere samenwerkende partijen zijn bijzonder enthousiast over Jobs plannen. De roep om meer natuur is groot. Dit vanwege alle goede invloeden op de omgeving en de afname in fijnstof die de toename in bosontwikkeling tot gevolg heeft. Jobs plannen zijn ontstaan uit het gebiedsproces natuurontwikkeling van de oud gemeente Sint Anthonis. Dit Groenstructuurplan stond aan de basis van de natuurvisie van de gemeente Land van Cuijk voor de periode 2024 tot en met 2030. Doel van dit is, volgens de gemeente, “een robuuste natuur -en landschapsstructuur realiseren waar planten, dieren en ook mensen van profiteren.” Niet voor niets dat wethouder Maas bijzonder opgewekt is over de plannen van Jobs boerderij en de samenwerking met de gemeente. “Het mooie van dit soort projecten is dat we elkaar gevonden hebben.”

Wat Job betreft is het een stap in de goede, groene richting. “Ik heb hier altijd al van gedroomd. Zelfvoorzienend zijn en meer groen om mee heen. Ik hoop dan ook écht dat over paar jaar die kleinen van mij hier weer stekelbaarsjes kunnen vangen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant