Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Sporters zijn al net zo gehecht aan hun eigen huisje als politici’

Algemeen 756 keer gelezen

Wat hebben we ons toch vermaakt met het geneuzel van onze dames en heren politici rond de samenvoeging van de gemeenten. Hoe ze lang nog dachten in Mill en vooral Grave dat ze wel zelfstandig konden verder ploeteren? Hoe simpel ging het vervolgens. En nu, nog maar een jaartje later, vinden we het al net zo gewoon dat Land van Cuijk onze gemeente is als Mark Rutte onze premier. Al begint dat laatste te vervelen. Hoe moeilijk was het voor veel gemeenteraadsleden om over hun eigen schaduw heen te stappen? Weg van het veilige, bekende huisje?

Ik heb een teleurstelling voor u. Kortzichtigheid, het eigen belangetje voorop stellen, bang voor het nieuwe, het zijn geen eigenschappen die exclusief voor politici zijn uitgevonden. Sporters bijvoorbeeld, sportbestuurders ook, zijn net zo erg.

Al een kleine halve eeuw steekt met regelmaat het verlangen de kop op om in deze volleybalrijke omgeving een heuse topclub in het leven te roepen. Die zijn er ook al verscheidene geweest, eredivisieclubs zelfs, maar allemaal weer opgevreten door het degradatiespook.

De laatste jaren hadden we er weer eentje: FAST. Vanuit het idee dat een enkele vereniging geen eredivisieteam kan dragen was dit een aparte stichting. Activia uit St. Anthonis en Flamingo’s uit Gennep waren de belangrijkste fundamenten. Deze verenigingen moesten – liefst net als andere verenigingen in de regio - hun talenten doorsturen naar FAST. Ging heel even goed, totdat te veel meisjes uit St. Anthonis bij elkaar bleven klitten. Zat veel talent bij, met als gevolg dat een meiden-vriendenteam uit St. Anthonis nu sterker blijkt te zijn dan het eredivisieteam van de gezamenlijke clubs. Het grensoverschrijdende project van enkele idealisten uit Gennep en St. Anthonis is een farce geworden.

Doodzonde. En pijnlijk, vooral toen (de vier keer per week keihard trainende) meiden van FAST vorige week donderdag op internet moesten lezen dat aan het eind van dit seizoen hun ambities de nek zullen worden omgedraaid.

De eredivisie-rechten zullen nu wel naar St. Anthonis gaan, dat team is al opgeklommen tot het één na hoogste niveau. Slaan ze daar nu wel een stevige sponsor aan de haak, tuigen zij wel een volwaardige, professionele organisatie op? Maar vooral: steken de talenten uit Noord-Limburg straks wel de Maas over?

We zijn gewoon terug bij af.

Koos

Uit de krant