Vrijwilligers gaven tekst en uitleg over het leven van uilen.(Foto: Jos Gröniger)
Vrijwilligers gaven tekst en uitleg over het leven van uilen.(Foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

De vrijwilliger verdient het!

Algemeen 876 keer gelezen

REGIO | Sportverenigingen, buurtverenigingen, jeugdclubs, de ouderensoos enz. Ze bestaan en functioneren allemaal dankzij de inzet van vrijwilligers. En ze doen het met plezier. Maar om al die verenigingen en clubs draaiende te kunnen houden heb je met enige regelmaat ook nieuwe vrijwilligers nodig. Mannen en vrouwen die een paar uurtjes per week tijd aan hun club willen geven. Een paar uurtjes om gezellig mee te helpen en er te zijn voor die ander.

Maar helaas, het aantal vrijwilligers loopt terug. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig en mogen rekenen op een warm onthaal en zullen aan alle kanten geholpen worden om zich snel thuis én op hun gemak te voelen. Ook de Gemeente Land van Cuijk weet dat en werkt graag mee om de vrijwilliger goed en veilig zijn vrijwilligerswerk te kunnen laten doen. Hoe? Door zoals bijna alle Gemeenten in Nederland te zorgen voor een goede vrijwilligersverzekering waar vrijwilligers gebruik van kunnen maken als er een keer iets fout gaat. Want op zo’n moment mag de vrijwilliger dus niet met de gebakken peren blijven zitten. De vrijwilligersverzekering kent de rubrieken ‘Aansprakelijkheid’ en ook ‘Bestuurlijke Aansprakelijkheid’, ‘Ongevallen en Schade’ of verlies aan/van persoonlijke eigendommen van de vrijwilliger. Maar ook ‘Rechtsbijstand’ en ‘Verkeersaansprakelijkheid’ maken deel uit van die verzekering. De premie? Die is voor rekening van de Gemeente.

Verzekerd zijn dus de vrijwilligers, maar ook de organisatie zelf en verder de verkeersregelaars, mantelzorgers maar ook de stagiaires in het kader van School Maatschappelijke Stages. (Vrijwillige politie en vrijwillige brandweer vallen hier niet onder en hebben hun eigen regels) De Gemeente Land van Cuijk heeft deze vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer Verzekeringen. Voor hulp bij schade of andere vragen kan men contact opnemen met het regionaal vrijwilligerssteunpunt Sociom. (0485-700500). Voor veel verenigingen zoals de KBO, de Stichting Maaltijdservice Sint Anthonis, Vereniging Kleine Kernen Limburg etc. is Aad Overvliet van het HelpLoket aanspreekpunt (06-11959857) Het HelpLoket is er dus om de vrijwilliger te helpen bij het melden van een schadeclaim en vervolgens toe te zien op een juist en correcte afwikkeling hiervan. Ofwel, het HelpLoket is er om een handje te helpen!

Deze vrijwilligersverzekering zoals afgesloten door de Gemeente is een zogenaamde secundaire verzekering. Dat wil zeggen dat een door de vrijwilliger of door de vereniging zélf afgesloten verzekering vóór gaat. Pas als die verzekering geen of onvoldoende dekking biedt komt de vrijwilligersverzekering van de Gemeente in beeld. En bij schade aan de eigen auto met een All-Risks verzekering? Dan vergoedt de eigen All-Risks verzekering de schade en vergoedt de polis van de Gemeente de terugval in bonus/malus en het eigen risico. Want een vrijwilliger verdient dát!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant