Jacquie demonstreert graag haar natuurlijke producten, zoals deze tandpasta.
Jacquie demonstreert graag haar natuurlijke producten, zoals deze tandpasta. "Mensen moeten er even aan wennen, zwarte tandpasta in een potje, maar het werkt uitstekend!"

De heerlijke geuren van Kroatië in Boxmeer

Algemeen 2.721 keer gelezen

BOXMEER | “We zijn allemaal steeds bewuster bezig met wat we in onze mond stoppen. Dat het natuurlijk is en duurzaam geproduceerd. Maar waarom smeren we het dan wel op ons gezicht?” Jacquie Medanhodzic vraagt het zich hardop af. Vanuit die verbijstering is de Boxmeerse Jax Beauty begonnen, dé cosmeticawinkel met 100% botanische producten. 

Een krachtige maar heerlijke geur verwelkomt je bij het openslaan van de winkeldeur. Bekende geuren die veelvuldig worden geassocieerd met allerlei douche- en badartikelen. Minder gebruikelijk is de intensiteit waarmee die heerlijkheid de neus binnendringt. Lavendel, citroengras, salie. En ruik ik daar nou bergamot? “Dat klopt, zegt Jacquie enthousiast. Ik ben ontzettend fan van bergamot. Een typisch Italiaanse geur. Het is een kruising tussen Citrus limetta, een soort limoen, en Citrus aurantium, de zure sinaasappel.“

Toch komt dit alles niet uit Italië, maar van de andere kant van de Adriatische zee. “Mijn man komt uit Kroatië. Toen hij tien jaar oud was kwam hij in Nederland wonen. Maar we gaan nog steeds regelmatig en met heel veel plezier naar Kroatië toe.” Daar op de Zuid-Europese Balkan realiseerde de Boxmeerse zich dat de Kroaten op een veel betere manier omgaan met de natuur en de schatten die zij produceert. Jacquie: “Heel veel producten hebben tijd nodig. Ze moeten rijpen. Waarom moet het allemaal zo snel?” Die tijd om te rijpen, die krijgen ze wél in Kroatië. Dat zie je, dat voel je en dat ruík je!

Het gebrek aan kunstmatige toevoegingen doet geen afbreuk aan de werking van het assortiment. De gezichtsmaskers, zeepjes, huidcrèmes, (dieren)shampoos, en badzouten, allen zijn ze doeltreffend en goed voor het lichaam. Zelfs de tandpasta, een zwart goedje op basis van medische houtskool en witte klei, doet zijn werk buitengewoon. Volgens Jacquie is het zelfs beter dan de gebruikelijke tubes van de drogist. “Ik heb al jaren last van geïrriteerd tandvlees. Toen ben ik dit gaan proberen en na drie weken had ik nergens meer last van. Sterker nog, toen ik onlangs bij de tandarts was merkte hij nog op dat het er allemaal zo mooi uitzag.”

“Sowieso vind ik dat het allerbelangrijkste,” zegt Jacquie vastberaden. “Ik wil achter mijn producten staan dus ik probeer alles wat ik verkoop ook zelf uit.” Ze vertelt dat haar zomervakantie inmiddels is geboekt, uiteraard naar Kroatië. Daar gaat Jacquie weer een aantal bedrijven bezoeken om hun mooie producten uitproberen. “Op vakantie geniet ik er van om al die geuren te ruiken. Nu heb ik hier een stukje herbeleving van de vakantie. Een beetje Kroatië in Boxmeer,” zegt ze trots, terwijl de geur van lavendel, salie, citroengras, en bergamot haar neus, en gedachten, aangenaam vullen.

Benieuwd naar de helende en heerlijke ruikende kracht van moeder natuur? Loop eens binnen bij Jax Beauty aan de Merel 3A in Boxmeer, of check jaxbeauty.nl

Uit de krant