Het Van der Valk hotel in Cuijk is sinds december het thuis van een groep jonge, alleenstaande asielzoekers. (SK-Media)
Het Van der Valk hotel in Cuijk is sinds december het thuis van een groep jonge, alleenstaande asielzoekers. (SK-Media) Foto:

Geen mogelijkheid tot langere opvang AMV’ers: ‘Helaas hebben we niets gevonden’

Algemeen 1.783 keer gelezen

CUIJK | De AMV’ers die momenteel verblijven in het Van der Valk hotel te Cuijk kunnen niet in de gemeente Land van Cuijk voor langere tijd verblijven. Dat is tijdens de raadsvergadering van donderdag 2 februari duidelijk geworden. Wethouder Willy Hendriks – Van Haren gaf aan dat er nergens in de gemeente een locatie is gevonden die geschikt wordt geacht voor de jongeren. 

In eerste instantie zouden de jonge asielzoekers, afkomstig uit hoofdzakelijk Eritrea, Syrië en Somalië, drie maanden in het Cuijkse hotel verblijven. Februari 2023 zou dan de laatste maand zijn. Op maandag 23 januari gaf de gemeente aan ‘voorzichtig’ de mogelijkheden te zijn verkennen om de jongeren voor langere tijd in de regio op te vangen. Dit omdat “het steeds verplaatsen van deze groep jongeren niet wenselijk is.”

‘Niet gevonden’
Afgelopen dinsdag is wethouder Hendriks - Van Haren tot de conclusie gekomen dat binnen de gemeente geen geschikte opvanglocatie voor de jongeren te vinden is. Dat vertelde ze tijdens de raadsvergadering van donderdag. “Ze doen het ontzettend goed. De wijkraad is content. Als college vonden wij het terecht om te kijken in het Land van Cuijk of er een locatie was waar we die 51 konden huisvesten,” zei de wethouder. “Helaas hebben we niets gevonden.”

Motie
Het voornemen om voor langere tijd huisvesting te vinden voor de AMV’ers viel niet bij iedereen goed. Forum voor Democratie was van plan om een motie in te dienen. De partij was van mening dat het voor langere termijn opvangen van de jongeren voor ‘de nodige uitdagingen’ zal zorgen. Daarnaast zou het college ‘zowel de raad als de inwoners verkeerd hebben voorgelicht inzake duur en intentie van het verblijf.’ Nadat duidelijk is geworden dat huisvesting voor langere termijn niet mogelijk is, trok Forum de motie in. 

Uit de krant