Afbeelding
Vrijwilliger van de week

‘Ik haal er veel genoegen uit om iets op te zetten, iets te creëren’

Algemeen 655 keer gelezen

PLASMOLEN | Vanuit de Cuijkse Beeldentuin vorige week, blijven we nog even in de artistieke hoek. Ook beeldend kunstenaar Gonda van der Zwaag uit Plasmolen zet zich bijna dagelijks op vrijwillige basis in voor de omgeving en medemens. Al was ze zich daar zelf nog niet eens zo van bewust.

“Maar ik doe toch helemaal geen vrijwilligerswerk?” dacht Gonda toen ze hoorde dat ze was genomineerd tot ‘Vrijwilliger van de week’. Al gauw ging er toch een lampje branden. “Ik realiseerde me dat ik best veel dingen doe waar ik niks voor terug hoef te hebben. Ik vind het gewoon leuk.” Een korte opsomming van zaken waar Gonda vrijwillig bij betrokken is: Ze heeft atelierroutes opgezet, o.a. in Noord Limburg, ze is curator van tentoonstellingen in o.a. Soest voor de Nederlandse kring van Beeldhouwers, was oprichter van de Beeldentuin in Cuijk en van Mook en van de Kunstgroep Kolonie Plasmolen, is beschermvrouwe van het Schuttersgilde Sint Antonius Abt in Mook en was voorzitter van de wijkraad de Bisselt. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nu alsnog een aantal vrijwilligerszaken vergeten, mede omdat Gonda tussen al die zaken door ook nog bijzondere kunstwerken creëert.

“Inmiddels ben ik er wel achter dat ik goed ben in organiseren. Ik haal er veel genoegen uit om iets op te zetten, iets te creëren. Net als kunst dus.” Gonda erkent dat als iets loopt ze er ook weer afstand van kan nemen. “Dan kan ik het prima uit handen geven.” Dan is het voor Gonda op naar het volgende.

Met een opvallende hyperfocus kan de kunstenaar talloze artistieke en organisatorische balletjes hooghouden. Dagen of wekenlang ligt het éne onder een mentaal vergrootglas. “En ineens dan heb ik weer aandacht voor het volgende,” lacht Gonda. Hierdoor lopen haar bezigheden lekker door elkaar, zonder elkander in de weg zitten. “Dat maakt dat ik soms niet zo door heb wat ik vrijwillig doe en wat niet,” Gonda lacht: “Dat is nou eenmaal hoe ik werk, hoe ik ben.”

Zelf Vrijwilliger van de week worden? Of kent je een vrijwilliger die ook eens een podium verdient? Laat het ons weten via redactie@demaasdriehoek.nl

Uit de krant