Cuijkenaren bregen in Het Kristal hun stem uit. (Foto: Robèrt Cooijmans)
Cuijkenaren bregen in Het Kristal hun stem uit. (Foto: Robèrt Cooijmans) Foto: Robèrt Cooijmans

Land van Cuijk kiest massaal voor de boer; FvD flink onderuit gegaan

Algemeen 1.159 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Overeenkomend met de landelijke tendens heeft ook Land van Cuijk massaal gestemd op de BoerBurgerBeweging tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De partij van de van oorsprong Cuijkse Caroline van der Plas kreeg 26,7% van de Land van Cuijkse stemmen. Eveneens gelijk aan de landelijke cijfers kregen ook hier het CDA en Forum voor Democratie de hardste klappen. 

BBB deed bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen in 2019 nog niet mee. Dat de partij nu ruim een kwart van de stemmen van het Land van Cuijk wist binnen te halen is op z’n minst opmerkelijk te noemen.

Als grote verliezer is daar de partij van Boxmerenaar Erik Ronnes. Hoewel het CDA met 10,4% nog steeds een tweede plaats heeft bemachtigd binnen het Land van Cuijk, levert de partij wel 9,5% in. Tijdens de verkiezingen van 2019, toen de vijf gemeenten nog afzonderlijk bestonden, waren de Christendemocraten nog het grootste in Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert én gemeente Sint Anthonis. In Grave won Forum destijds de verkiezingen glansrijk, om dit jaar dus weer finaal terug te vallen. De partij van Thierry Baudet, Marianne Akkermans en Thijmen Lindner kreeg in 2019 11,2% van de stemmen, binnen de vijf gemeenten samen. Nu is dat nog slechts 2,5%.

Bron: NOS

De grote winst van BBB is ook ten koste gegaan van de VVD en SP. Eerstgenoemde wist binnen het Land van Cuijk 4% minder stemmen te winnen dan de 14,3% in 2019. Van oudsher is de regio, Boxmeer en Cuijk in het bijzonder, bijzonder SP-minnend. Toch zagen de socialisten ook een ruim deel van hun aanhang naar BBB vertrekken. In 2019 wist te partij, verdeeld over de vijf gemeenten, 13,3% van de stemmen te krijgen. Nu was dit nog 8,1%.

Vergeleken met de landelijke cijfers is het samenwerkingsverband van GroenLinks met de PvdA ook de moeite van het benoemen waard. Over heel Nederland genomen scoort de combinatiepartij nagenoeg net zo goed als BBB. Binnen het Land van Cuijk heeft PvdA 6,5% van de stemmen gekregen (was 6,1%). GroenLinks heeft stemmen verloren en is van 6,6% naar 5,2% gezakt.

Opkomst
Van de 72780 stemgerechtigden in gemeente Land van Cuijk nam uiteindelijk 64% het rode potlood in de hand. Dat is een royale stijging ten opzichte van de opkomst in 2019. Toen wist 56,9% van de stemmers het stembureau te vinden.

Uit de krant