Afbeelding
Foto: Waterschap Aa en Maas

Water Natuurlijk blijft de grootste in waterschap Aa en Maas; BBB gooit ook hier hoge ogen

Algemeen 826 keer gelezen

REGIO | Net als met de Provinciale Statenverkiezingen heeft de BoerBurgerBeweging ook een enorme slag gemaakt in de waterschapsverkiezingen. De nieuwkomer heeft 7 zetels behaald in het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas. Enkel Water Natuurlijk heeft één zetel meer, een kleine stijging ten opzichte van de 7 zetels die deze waterschapspartij in 2019 had gekregen. Ook Partij voor de Dieren is een nieuwkomer binnen de waterschapsverkiezingen. Nu de stemmen geteld zijn blijkt dat deze partij twee zetels heeft weten te bemachtigen.

De winst van deze drie partijen is ten koste gegaan van CDA, VVD, PvdA, 50Plus en Ouderen Appèl Hart voor Water. De Christendemocraten zaten met 5 vertegenwoordigers in het algemene bestuur van waterschap Aa en Maas. Dat is geslonken naar 2 zetels. VVD, PvdA en 50Plus hebben allen één zetel moeten inleveren en komen respectievelijk uit op 3,2 en één zetel. Ouderen Appèl Hart voor Water zal door het verlies van haar zetel uit het algemeen bestuur verdwijnen. De laatste resterende zetel is voor AWP, een waterschapspartij die in 2019 ook één zetel kreeg. Het huidige algemeen bestuur treedt op 27 maart af. Op 29 maart volgt de installatie van het nieuwe algemeen bestuur.

Hoge opkomst
Van alle stemgerechtigden in het werkgebied van Aa en Maas heeft 52,3% gestemd. Dijkgraaf Mario Jacobs: ‘Ik ben blij met deze hoge opkomst. Meer dan de helft van onze inwoners heeft laten weten hoe zij de toekomst van hun water zien. Hun stem is nu vertegenwoordigd in ons bestuur. Ik kijk ernaar uit om met het nieuwe algemeen bestuur aan de slag te gaan met de grote hoeveelheid opgaven die voor ons liggen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat weer op dezelfde constructieve manier gaat als de afgelopen vier jaar. Tot slot wil ik graag de gemeenten bedanken voor de organisatie van deze verkiezingen. Onze complimenten.’

Het algemeen bestuur van Aa en Maas bestaat uit de dijkgraaf en 30 leden. Vier leden, voorheen waren dit er zeven, de zogenaamde geborgde zetels, staan vast. Dit zijn twee leden namens natuur en twee namens agrariërs. De 26 andere leden zijn gekozen tijdens de verkiezingen.

Uit de krant